kolačići

Saturday, June 28, 2014

NAMAZ OD MASLINA I KAPRA


Za ljubitelje mediteranske kuhinje više nego savršeno. Mislim da ne treba previše da vam pričam o ovom namazu. Napravite ga i uživajte u čarobnom ukusu. Prijatno! Ili kako se to ovde, u Hrvatskoj, kaže: dobar tek!


Neophodni sastojci:
120 g zelenih maslina sa bademom
30 g crnih maslina bez koštica
20 g kapra
1 kašičica origano
1 kašičica aleve paprike
3 kašike maslinovog ulja
3 kašike pavlake za kuvanje (u mrsnoj varijanti) ili 3 kašike pasiranog  paradajza (u posnoj varijanti)





Priprema:
Masline usitniti nožem, dodati sve ostale sastojke, pa izmiksati štapnim mikserom. Miksati dok se sastojci ne sjedine, ali nemojte ih potpuno usitniti. Treba da ostanu vidljivi komadići maslina, kapra i badema.
I to je sve!

Ovaj namaz možete koristiti za sendviče, za nadeve za razne pite, a ako dodate malo vode i limunov sok, možete ga koristiti kao preliv za neku salatu.

Jedan od predloga za služenje je:
Integralni ili rustik baget isecite na komade. Prepecite ga u rerni kako bi postao hrskav. Komade bageta premažite kašičicom namaza, pospite parmezanom i kaprom, stavite komad paradajza i list svežeg bosiljka.
Uživajte u ukusu brusketa!


Ovaj namaz mi je omogućio da osvojim prvo mesto na takmičenju "Spremni za velika jela? 3" u organizaciji Nectar Tomatella.
Za pripremu sam koristila Nectar Tomatelo pasirani paradajz Italiano i imala pomoć od strane savršenog Mister Tomatella ;)


Monday, June 16, 2014

Mafini za momačko i devojačko veče


Iako nisu naši tradicionalni kolači, sve češće se nalaze na našoj trpezi-maffini ili cupcakes. Možete ih pripemati na razne načine, a meni se posebno dopada što su pojedinačni kolači, što se ne suše i što su vrlo praktični za služenje. 
Možete ih ukrasiti ili ne, svakako će biti ukusni.
Ove mafine sam pravila za specijalnu priliku, a o čemu se radi, govori vam njihov naziv.
Naravno, možete ih pripremati i za neke druge svečanosti ili  ih napraviti kako biste ugodili sebi i obradovali sebi drage osobe.
Uz malo mašte prilikom kominacije ukusa i ukrašavanja, očaraćete oosbe kojima su namenjeni.


Neophodni sastojci:
2 jajeta
1 šolja šećera
2/3 šolje jogurta
1/2 šolje ulja
2 šolje brašna 
1/2 kesice praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera
1 rendana kora od limuna
100 g rendane ili lomljene čokolade


Priprema:
Umutiti belanca sa šećerom, pa dodati žumanca. Nakon toga dodati jogurt, brašno, vanilin šećer i ulje. Sve dobro umutiti. Dodati rendanu koru od limuna i čokoladu. 
Pleh obložiti dubljim papirnim korpicama i puniti malo više od pola.
Peći  ih oko 25 minuta na 150 stepeni.
Tokom pečenja proveravati čačkalicom da li su mafini pečeni.
Ukrasiti ih po želji fondanom kao na slici.
Ova količina je dovoljna za 12 mafina.


Tuesday, June 3, 2014

Čokoladni vikend - takmičenje u Hrvatskoj u Brodarici kod Šibenika!!!


Drage moje blogerke, blogeri i ljubitelji pripremanja slatkiša,
odlučila sam da organizujem jedno lepo druženje koje uključuje i takmičenje.
Nadam se da vam se početak dopada i da ćete se prijaviti u velikom broju.
Samo da vam napomenem da smo ograničeni smeštajnim kapacitetima, pa vam savetujem da što pre rezervišete svoje mesto.
Za sva pitanja me možete me kontaktirati putem mail-a gaspar.kristina@gmail.com sa naznakom ČOKOLADNI VIKEND.
Pravo učešća imaju sve blogerke koje se bave pripremanjem hrane. Ali, naravno, ako neke vaše prijateljice žele da učestvuju, dobrodošle su, s tim što ćete vi morati da ih predstavite na svom blogu.
Planirano je da se ČOKOLADNI VIKEND  održi trećeg vikenda u junu mesecu tj. 20-22.06.2014.

Okupljanje učesnika je u petak, 20.06.2014. u vreme koje vama odgovara.
Kasni doručak 21.06.2014. u 11h u apartmanima Horvat-velika terasa.
Takmičenje 21.06.2014. u 13h u apartmanima Horvat-velika terasa.
Nakon takmičenja kao i 22.06. 2014. slobodno vreme za druženje i uživanje.
Po dogovoru sa učesnicima, organizovaćemo zajedničko pripremanje nekog slatkiša ili slaniša.

Cena iznosi 30 e po osobi, a u cenu je uključeno:
2 noćenja;
kolač dobrodošlice;
kasni doručak na dan takmičenja 21.06.2014. (ili  rana večera, po dogovoru sa takmičarima);
ROK ZA PRIJAVE JE 16.06.2014.
Informacije možete dobiti i na broj telefona: 00385(0)22/350-644
A ukoliko neko želi da produži boravak ili da dođe ranije, može se oko toga dogovoriti sa vlasnikom.
Mesto održavanja su apartmani Horvat, adresa: Brodarica, Ražinska prva 21, opština Šibenik.
Slike smeštaja i okoline:

U blizini apartama nalazi se kompleks hotela Solaris, a u okviru njega Dalmatinsko selo:

Hotelske plaže su besplatne i za one koji nisu gosti hotela, a neke od njih možete videti na fotografijama:



Dobrodošli su blogeri, blogerke i ljubitelji slatkiša iz svih krajeva.
Ko god došao, dobrodošao :)!

Ako imate neko pitanje, predlog, sugestiju ili slično, pišite mi slobodno.

Ulaznica za takmičenje je kolač po vašem izboru, ali je obavezan sastojak ČOKOLADA, bez obzira da li je bela, mlečna ili crna, da li se nalazi u testu, filu, ili je kolač samo posut čokoladom.
Pustite mašti na volju i predstavite sebe najbolje što možete. A  kolač  ne mora biti komplikovan da bi osvojio žiri.
Takođe, neophodno je da na sebi imate svoju omiljenu kecelju ;)
Možete napraviti nešto poput ovog:

ovog:
ovog:
ovog:


ili već nešto po vašem izboru. Ovo su bili samo neobavezujući predlozi.
Verujem da ćete dati maksimum od sebe.
Bitno je da kolač donesete gotov ili polugotov koji ćete dovršiti na licu mesta. Ali zbog visokih temperatura predlažem da bude nešto čemu letnja temperatura ne smeta.
Svakako je na vama da odlučite šta ćete napraviti.

Nagrade su sledeće:
1. mesto-vikend za dvoje u apartmanima Horvat
2. mesto-poslužavnik za tortu ili kolače
3. mesto-laneni stolnjak

Naravno, biće i utešnih nagrada. Unapred znam da će žiriju biti jako teško da od najboljih odabere najbolje ;)
A svakako možete i jedna drugoj pripremiti poklon iznenađenja :)

Članovi žirija su:
1. Kristina Gašpar, vaša Domaćica
2. Jadranko Horvat, vaš domaćin
3. Siniša Vitomirov, vaš i naš pomoćni radnik.
NAPOMENA: članovi žirija ne smeju znati koji je čiji kolač. Učesnici će svoje radove izložiti na mestu koje žiri odredi, ali bez njegovog prisustva.
Članovi žirija su u obavezi da za vreme postavljanja takmičarskih kolača budu u drugoj prostoriji.
Nakon završetka, učesnici će obavestiti žiri da su spremni za takmičenje.
Tada će žiri svakom slatkišu dodeliti takmičarski broj.

Radujem se našem druženju i još jednom vas sve pozivam da što pre prijavite svoje učešće!

Do skorašnjem susreta, srdačan pozdrav!





Monday, June 2, 2014

VARIVO OD BORANIJE



Boranija je veoma hranljivo povrće iz roda mahunarki. Poreklom je iz Meksika, ali se koristi u ishrani skoro u svim zemljama sveta. U Evropu je boranija doneta u 16. veku. Boranija (Phaseolus vulgaris) se preporučuje za ishranu zbog svojih bioloških i lekovitih sastojaka.
Boranija nikada nije postala zastupljena na našoj trpezi kao pasulj, ali bi trebalo  konzumirati je češće jer sadrži dosta hranljivih sastojaka.
Boranija ima veliku biološku, a relativno malu energetsku vrednost, pa je po sastavu sličnija povrću nego mahunarkama.
Mahuna boranije sa zrnima koristi se tako što se kuva: sveža, smrznuta, sušena ili konzervirana. Priprema se kao glavno jelo bez mesa, ali i sa raznim vrstama mesa ili sa pečurkama, bademima, lešnicima. Može se kuvana koristiti i kao dodatak salatama.
Boranija se mora kuvati, pošto nekuvana ima štetne sastojke. Preporučuje se za dijetalnu ishranu i deci i trudnicama.

Neophodni sastojci:
1 mala glavica crnog luka
3 kašike ulja
1 kašičica aleve paprike
1 veća šargarepa
500 g očišćene boranije
300 g očišćenog krompira
3 kašike ovsenih pahuljica
1 kašičica soli
3 čena belog luka
peršunov list



Priprema:
Na vrelom ulju propržiti sitn iseckan crni luk i šargarepu. Potom dodati alevu papriku. Pržiti je nekoliko sekundi, dok ne zamiriše, pa sipati šolju vode. Dodati iseckanu boraniju i krompir.
Kuvati 15-tak minuta, pa dodati ovsene pahuljice, sitno iseckan beli luk i so.
Dodati još jednu šolju vode i kuvati još 5 minuta.
Ako boranija nije meka, kuvati još malo.
Dodati iseckan peršunov list.
Ukoliko volite čorbastije varivo, dodajte još vode po želji.
Takođe, od začina možete dodati sve ono što je po vašem ukusu.
Ja najčešće dodajem i biber i tucanu ljutu papriku.


Sunday, June 1, 2014

Palačinke od karfiola


Karfiol sadrži dosta lekovitih materija.
Stručnjaci kažu da veoma povoljno deluje na organizam u borbi protiv mnogih bolesti, pa ga treba uvrstiti u ishranu.
Karfiol se u ishrani koristi sirov (kao salata…), kuvan (supa ili čorba bez mesa ili sa mesom), pohovan, kao dodatak jelima (supi), ali i ukiseljen, kao zimska salata (turšija)…
Pored cvasti, koriste se i stabljike. Pošto sadrži malo kalorija, a mnogo korisnih sastojaka, karfiol se preporučuje u dijetalnoj ishrani, ali je povoljan i u ishrani trudnica.
U ishrani se koristi cvast i lišće zato što imaju najviše korisnih sastojaka. Za dijetalnu ishranu je povoljan pošto se teže vari, pa drži sitost. Karfiol nije pogodan za osobe koje boluju od crevnoželudačnih bolesti.
Pošto je osetljiv, karfiol se može ubran čuvati nekoliko dana van frižidera, a i u frižideru samo nekoliko dana.
Može se čuvati i u zamrzivaču, ali nije istog ukusa kao svež.

Neophodni sastojci:
300 g karfiola
3 jajeta
1 dl mleka
4 kašike brašna
po ukusu so i biber
po potrebi ulje za prženje



Priprema:
Karfiol obariti u kipućoj vodi. Kuvati ga oko 10 minuta.
Ocediti ga i izblendirati štapnim mikserom.
Kada se prohladi, dodati jaja, mleko, brašno, so, biber i ponovo izmiksati.
Palačinke peći na dobro zagrejanom i nauljenom  tiganju.
Veličinu palačinki odrediti po želji.
Mislim da je bolje praviti manje, kako se ne bi lepile i kako bi se pre ispekle.
Peći ih sa obe strane dok ne porumene.
P.S. smesa treba da bude dosta gušća nego za obične palačinke.
Palačinke služiti uz sezonsku salatu.