kolačići

Tuesday, September 30, 2014

Orahov SLATKO-SLANI hleb


"Prelistavajući" stare fotografije i recepte, naišla sam na ove kanapee koji su napravljeni od domaćeg hleba sa orasima.
Nisam mogla da ga ne napravim, ali i da ga ne objavim.
Ne zbog kanapea, nego zbog hleba ;)
Ovaj hleb možete koristiti i u slatkim i u slanim kombinacijama.



Neophodni sastojci:
500 g polubelog brašna, tip 850
100 g krupnije mlevenih oraha
2 kašičice šećera
1 ravna kašičica soli
15 g kvasca
3,5 dl mlake vode


Priprema:
U većoj posudi izmešati brašno, orahe, šećer i so. Napraviti udubljenje u sredini. Kvasac razmutiti u mlakoj vodi, pa sipati u udubljenje. Umesiti testo. Mesiti dok ne postane glatko. Ostaviti da naraste. Držati ga na toplom mestu. Kada naraste, ne mora da se udvostruči, premesiti ga. Postupak ponoviti još jednom.
Nakon toga testo podeliti na dva dela i napraviti veknice (pleh je dugačak 30 cm).

Ostaviti ih da se "odmaraju" pola sata, a potom ih peći u zagrejanoj pećnici 20 minuta na 200 stepeni i još 5 minuta u isključenoj pećnici


.

Hleb možete služiti i sa slanim i sa slatkim namazima, i kao predjelo i kao desert ;)
Ali i kao glavno jelo ;).



Monday, September 29, 2014

Nešto ljuto ili pasuljast rižoto

... ili prazan frižider kao inspiracija ;)


Kada sam shvatila da mi je frižider prazan, morala sam da pustim mašti na volju što mi uopše ne pada teško.
Našla sam konzervu pasulja(iako nisam pristalica konzervirane hrane), pirinač iluk. A začini na pretek...
Nekoliko svežih paprika u frižideru, neke slatke, neke ljute...
A i nije bio tako prazan, zar ne ;)?!
Šta ću kada me je sinoć ošamutio miris vina ;)



 Neophodni sastojci (tj. onoliko koliko je bilo):
100 g pirinča
300 g kuvane pasuljice
50 g crnog luka
3 kašike maslinovog ulja
1 mala ljuta papričica
1 srednja slatka paprika
Od začina: kim, biber, so, kurkuma, čili, kari, peršunov list, marinirani biber...



Pirinač operite, sipajte tri puta veću količinu vode, dodajte malo soli, kurkumu po ukusu (ali ne previše, dovoljo je 1/2 kašičice) i kuvajte ga dok se omekša.
Crni luk sitno iseckajte i propržite ga na vrelom ulju. Kada je skoro gotov, dodajte sitno seckanu ljutu i slatku papriku kao i kim. Pržite kratko uz neprekidno mešanje, na visokoj temperaturi.
Dodajte pasulj i izmešajte.


Kada je pirinač skoro gotov, dodajte začine po ukusu. Ja sam stavila po prstohvat karija, čilija, malo više bibera i peršunovog lista.
Mariniran biber ovom jelu daje poseban ukus, pa ako ga imate nemojte zaboraviti da ga stavite.
Jelo mora biti ljutkasto.
Izmešajte pirinač i pasulj i poslužite sa čim želite. Uz napomenu da ovo jelo (zbog  puno hranljivih sastojaka) može biti kompletan obrok uz neku sezonsku salatu, po izboru.






Saturday, September 27, 2014

Još jedna moja proja (sa mesnatom paprikom)



Kao što rekoh-joše jedna moja proja sa mesnatom paprikom.
Nije sa mesom već sa paprikom, mada zvuči mesnato ;)
Obećavam da će uskoro biti nečega i sa mesom, za one koji su ljubitelji mesa.
Ustaljen naziv za ovo jelo je proja, mada joj to nije pravi naziv. Posebno vodite računa kako je nazivate pred starijim osobama, koje su prezivele neki rat. Pod tim nazivom će je sigurno odbiti, ali ako ga malo upakujete, sa mašnom, bićete sigurno pohvaljeni ;)



Neophodni sastojci
3 jajeta
1 šolja jogurta
1 šolja vode
1 šolja ulja
1 šolja crnog brašna
1 šolja palente
1 šolja kukuruznog brašna
½ kesice praška za pecivo
1 kašičica soli
1 kašičica origano
250 g feta sira
150 g mesnate crvene paprike

Priprema:
Prvo penasto umutiti jaja, a potom dodati  jogurt i ulje. Smesu umutiti, pa dodati palentu i brašna kao i prašak za pecivo.
Mutiti mikserom dok se smesa ne ujednači.
Dodati šolju vode i so,  ponovo mutiti mikserom.
Sir i papriku iseckati na sitnije kockice, posuti origanom i umešati u prethodno umućenu smesu.

Projaru peći u zagrejanoj rerni na 170-200 stepeni pola sata. Koristiti pleh prečnika oko 25 cm.


Uživajte!

Thursday, September 25, 2014

Šarena boranija - varijacije na temu: "boranija"


Sezona boranije je uveliko u toku. Postoje razne vrste, boje, ukusi i dezeni: zelena, žuta, šarena, kratka, dugačka, pljosnata, okrugla...
A prilično je zdrava i hranljiva.
Ja sam se ovom prilikom odlučila za šarenu, a pripremila sam je na jedan ne baš tako uobičajen način.


Neophodni sastojci:
500 g šarene boranije
200 g roze krompira
100 g šargarepe
1 kašičica kurkume
100 g crvene paprike
2 kašike maslinovog ulja
2 čena belog luka
po ukusu so, biber i peršunov list
1,5 dl gustog pasiranoig paradajza ili domaćeg kečapa


Priprema:
Boraniju, krompir i šargarepu oprati i očistiti. Potom iseći na komade željene veličine.
Dok čistite povrće, stavite u veću šerpu (prečnika oko 25cm) pola litre vode, kurkumu i malo soli.
Kada vodi provri, stavite iseckano povrće, poklopite i kuvajte na visokoj temperaturi 10-15 minuta-dok se povrće ne omekša. Ocedite vodu i ostavite povrće u poklopljenoj šerpi.

Opranu papriku, iseckajte na sitnije kockice.
Zagrejte kašiku ulja i propriže papriku kratko. Potom dodajte bareno povrće, ostatak ulja, izgnječen beli luk, so i biber (dovoljna je 1 kašičica soli i 1/4 kašičice bibera). Dobro izmešajte.
Prilikom služenja, boraniju prelijte pasiranim paradajzom i pospite peršunovim listom.
Naravno, uz ovo jelo možete dodati i koji komad pečenog ili prženog mesa ili možda kobasicu ili moje Domaćinske ćevape ;)
Recept za ćevape, možete naći OVDE.





3D cupcakes oduševljenja ;)


Nisam znala kako da "krstim"ovaj cupcakes. Sasvim slučajno se potrefilo da smo u pripremi učestvovale Dubravka i ja (kao Domaćica). Kolačići su namenjeni osobi čije ime počinje na slovo D i čije vam ime za sada neću otkriti ;).
Nakon reakcije osobe kojoj su kolačići bili namenjeni, odlučih da u naziv dodam treću reč.

Neophodni sastojci (za 8 većih cupcakesa):
2 jajeta
1/2 šolje šećera
1 dl jogurta
1 dl ulja
1 šolja brašna
1 kesica vanilin šećera
1/3 kesice praška za pecivo
150 g očišćenih višanja

Za sos:
1 dl nezašećerenog soka od  višanja
2 ravne kašike šećera
1 kašičica gustina
0,5 dl poluslatkog crnog vina (ukoliko ne volite vino, zamenite ga sokom od višanja)

Za dekoraciju:
komadići crne i bele čokolade
cele višnje




Priprema:
Umutiti belanca sa šećerom u čvrstu penu, pa dodavati žumanca, jedno po jednom. Potom dodati jogurt i ulje.Smesu dobro umutiti, pa sipati brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer. Mutiti dok se svi sastojci lepo ne sjedine.
Kalup za cupcakes obložiti papirnim korpicama, pa sipati smesu do trećine korpice, potom dodati višnje koje ste prethodno dobro ocedili, pa ponovo sipati smesu do kraja korpice.
Cupcakes peći u zagrejanoj pećnici na 170 stepeni 25 minuta.

Dok se kolačići peku, pripremite sos:
u džezvu sipajte gustin i šećer, pa postepeno dodajte sok, uz neprekidno mešanje kako se ne bi stvorile grudvice. Kada sos provri, kuvajte ga oko minut i dodajte vino. Neka  provri samo par sekundi.

Kada su kolačići pečeni, izvadite ih iz pleha kako bi se pre prohladili.
Izdubite sredinu, približno veličine manjeg oraha treba da bude  udubljenje u koje ćete potom sipati sos od višanja.
Pospite komadićima čokolade i dekorišite celim višnjama po želji.
Poslužite uz čašu vina koje ste koristili za sos. A deci uz sok  ;)

Napomena:
Ja sam koristila sok koji sam dobila prilikom ćeđenja višanja u koji sam dodala malo vode kako bih imala potrebnu količinu. Ovog puta bez vina ;).  A vino možete dodati u manjoj količini od navede, čisto šmeka radi.


Monday, September 22, 2014

Rižoto sa parmezanom i bademima


Kada ne znam šta da skuvam, pogledam šta imam u kuhinji, pustim maši na volju i dobijem ideju.
Danas sam napravila ovaj ukusan rižoto. Brzo se priprema, a to je po meni najbitnije ;)



Neophodni sastojci za jednu gladnu osobu:
100 g pirinča (ja sam koristila Karolina pirinač)
1/2 kašičica origano+1kašičica za posipanje
po ukusu so i biber
1 puna kašika parmezana+1 kašika za posipanje
30 g pečenog badema
voda po potrebi




Priprema:
Pirinač dobro oprati. Potom naliti vodom, a količinu vode odrediti prema uputstvu sa kesice. Obično se stavlja tri puta veća količina vode u odnosu na pirinač. Dodati origano, so i biber. Nemojte stavljati previše soli jer je parmezan slan. Sipajte 1/4 kašičice, a ukoliko to ne zadovoljava vaš ukus, dodajte slobodno još.
Pirinač kuvajte desetak minuta na nižoj temperaturi. Pirinač ne treba da bude "al dente", pa tokom kuvanja proveravajte da li je kuvan-izvadite par zrna, prohladite i probajte.
Kada je gotov, dodajte parmezan i izmešajte.
Sklonite sa vatre i ostavite koji minut da se prohladi, kako bi se svi sastoji lepo sjedinili.

Zatim, sipajte pirinač u modle, posle par minuta ih skinite, pospite origanom, parmezanom i
štapićima badema.
Prijatno!



Sunday, September 21, 2014

Recept za miran san i savršen dan


Sasvim slučano dobih ideju da osmislim ovaj napitak.
Ideju sam dobila od Dukat Srbija i baš sam im zahvalna što su podstakli moju maštu, a moja mašta, može svašta :)

Mleko obično ne pijem, ali smatram da je ovo savršena kombinacija ukusa i mirisa.


Neophodni sastojci za jednu osobu:
2 dl mleka
1 ravna kašičica meda
1/2 kašičice cimeta




Priprema je vrlo jednostavna:
Hladno mleko sipajte u šolju ili čašu, dodajte med i cimet. Mešajte dok se med ne otopi. I to je sve!
Vaš napitak je spreman za upotrebu ;)


Saturday, September 20, 2014

Nectar Tomatello, Slavko Beleslin i ja...

... kao što sam više puta izjavila: šta bih ja bez njega, bez Mister Tomatella:
"On je uspešan i muževan. Spreman da osvaja i zavodi
svojim kulinarskim umećem. Temperamentan, jak i
misteriozan – san je svake žene."
Tako je predstavljen Mister Tomatello No. 1 kog sam izabrala prilikom prijave na konkurs.
Najbitniji "začin" ovogodišnjeg takmičenja su upravo i bili Tomatello muškarci.
Bilo mi je teško da se odlučim, ali intuitivno sam izabrala No. 1.


Veliko finale Nectar Tomatella “Spremni za velika jela? 3” održano je 18.09.2014. godine u restoranu Nachos - mesto gde se dobro jede, kombinacija ukusa Mexika i Texasa. Ili kraće rečeno: Tex-Mex kuhinja.
Organizacija gastronomskog druženja je bila jednostvano sjajna-nema šta!
I od strane Nectar-a i od strane Nachos-a:


Moje gošće i podrška bile su: sestra Anja i kuma Vanja:


Nakon kratkog međusobnog upoznavanja, pripreme za kuvanje su mogle da počnu.
Svi smo se odlično uklopili. Nije bilo euforije ni nervoze. 
Da vam predstavim ekipe:

1. Slavko Beleslin i ja (Kristina Gašpar) + Namaz od maslina, kapra i Tomatella























2. Petar Strugar i Snežana Gavrančić + Tomatello chili valjušci























3. Konstantin Kostjukov i Amela Migić+Amikana























Potom je krenulo zakuvavanje. Sve se odvijalo brzo. Atmosfera je bila vrela zbog brzine i gužve.
Kao što rekoh: šta bih ja bez njega-bez Mr Tomatella!
U kuhinji se snalazi sjajno kao i pred kamerama.


Jela su brzo bila gotova i spremna za degustaciju i ocenjivanje, Slavko je vodio računa kako bi sve ostalo na svom mestu prilikom iznošenja:



Prvo je proglašen najbolji Mister  Tomatello:


Glavom i bradom: Konstantin Kostjukov!


Zatim je žiri počeo da ocenjuje naša Tomatelo jela:



Slavko je bio zabrinut. Ne brini, Slavko, sve ide po planu ;)



A sada, proglašenje:






Još par fotografija i mojih komentara.
Nakon proglašenja pobednika i fotografisanja, htela sam ja budem u ulozi fotografa. Od mog Tomatello jela, ostalo je ovo:


Ali pre toga, uspela sam i ja da probam ono što sam kreirala:


Ekipa Nectar Tomatella i organizatori finala:


I, eto... Ispostavilo se da me intuicija prilikom izbora Mister Tomatella nije prevarila i da smo Slavko i ja dobitna kombinacija ;)
O ukusima ne treba raspravljati.
Moj Nectar Tomatello namaz - da se maže i smaže ;)
Za recept, kliknite OVDE.


Postoji nešto što je zapisano u zvezdama, nešto što jednostavno mora da se dogodi. To je ono što zovemo slučajnost.

Neke stvari se dešavaju slučajno, a neke ne.
Nemam osmeh na licu ničim izazvan. On je produkt onoga što osećam.

A poruka jedne prijateljice glasi:
"Skromnost jeste vrlina, ali nemoj da ti postane mana."

Video zapis sa takmičenja, pogledajte OVDE.

Sincerely,
Domaćica.
Uvek spremna za velika dela ;)














Napomena: neke od fotografija su preuzete sa facebook stranice Nectar Tomatello. Ostatak fotografija, možete pogledati OVDE.