kolačići

Wednesday, December 31, 2014

Ruska salata na moj način


Kada napišem "na moj način"  znači da sam se "igrala" sa dobro poznatim receptima ;).
Čitam razne komentare po internetu o "krađi" recepata.
Smatram da nije sve krađa. Postoji bezbroj jela koja su ustaljena i jednostavno se ne mora navoditi autor istih.
"Krađa" fotografija je sasvim nešto drugo, a posebno kada se iste koriste u komercijalne svrhe i zarađuje se na njima.
E, sada ne znam ko će se buniti- Rusi ili Francuzi obzirom da u mojoj salati nema mesa, ali nema ni pravog majoneza ;)?!
Bilo kako bilo, za mene je ta praznična salata uvek ruska, bez obzira da li u njoj ima mesa ili ne...
Uvek sam se pitala zašto se ta salata pravi za praznike.
Ja je nikada nisam jela, ali sam uvek učestvovala u pripremi iste.
U mojoj kući se ona priprema u baš velikim količinama i uvek mi padne mrak na oči kada treba da seckam sastojke ;).
Moja, a ruska salata je posna.
Pa, eto da obradujem one koji poste.
Takođe, nije teška-premasna već lagana i osvežavajuća.
Kada se pomene reč "salata" bez opisnih prideva, mene to asocira na salatu koja će osvežiti glavno jelo.
Bilo kako bilo, salata koju sam napravila, je ukusna.
Vrlo je moguće da ću je napraviti još koji put obzirom da nije zahtevna za pripremu.
Pripremila sam malu količinu, jednu činijicu (približno pola od navedene mere).
Imala sam ideju da stavim malo suvih vrganja (hidriranih i proprženih na malo ulja) kako bi salata imala jači ukus, ali kada sam je probala, odustala sam od te ideje.
Ovu posnu rusku salatu pripremila sam na sledeći način.



Neophodni sastojci:
100 g šargarepe
100 g krompira
100 g graška
100 g kiselih krastavaca
1/2 dl ulja
sok od pola limuna
po ukusu: so, biber i kurkuma


Priprema:
Šargarepu i krompir očistiti i kuvati u ključaloj vodi dok ne omekšaju. Voditi računa da se šargarepa ne prekuva.
Grašak uvek kuvam posebno i to u malo vode nekoliko minuta nakon što provri.
Kada je povrće kuvano, izvaditi ga iz vode i ostaviti da se ohladi.
Vodu u kojoj su se kuvali šargarepa i krompir sačuvati.

50 g krompira izgnječiti. Taj krompir služi za pripremu majoneza.
U krompir sipati začine po ukusu i postepeno dovatai vodu u kojoj se kuvalo povrće.
Kada se dobije smesa srednje čvrstine, mutiti štapnim mikserom uz postepeno dovanje ulja i vode od povrća.
Vodu dodajte sve dok ne dobijete željenu gustinu.
Prilikom određivanja gustine majoneza, uzmite u obzir činjenicu da će on postati čvršći kada se ohladi jer mu je glavni sastojak skrob.
Nisam merila vodu koju sam dodavala, pa vam ne mogu reći o kojoj se količini tačno radi.
Na kraju dodajte limunov sok i izmiksajte ponovo.

Povrće (ostatak krompira, šargarepu i kisele krastavce) iseckajte na željene komade i sjedinite sa majonezom.
Naravno, dodajte i grašak.
Određenu količinu povrća možete ostaviti za dekoraciju.
Po ukusu, u ovaj majonez možete dodati još ulja i malo senfa.



Tuesday, December 30, 2014

Božićni kolačići



Boje koje me asociraju na novogodišnje praznike su svakako crvena, zelena i zlatna i naravno, neizbežna, boja čokolade.
Zato, prilikom pripremanja hrane, koristim namirnice koje su navedenih boja. Naravno, ponekada je potrebno koristi i prehrambene boje zbog postizanja željenog efekta.


Neophodni sastojci za 1. deo:
1 dl vode
100 g šećera
100 g margarina
100 g pečenih, krupno mlevenih, oraha
150 g mlevene posne plazme
1 kesica vanilin šećera
po ukusu kora narandže

Neophodni sastojci za 2. deo:
100 g čokolade
100 g margarina
50 g šećera u prahu
4 kašike vode

Neophodni sastojci za dekoraciju:
50 g čokoladnih mrvica
100 g marcipana
crvena i zelena prehrambena boja


Priprema:
1. deo: staviti vodu i šećer da provri, pa dodati margarin. Kada se otopi, skloniti sa ringle, pa dodati vanilin šećer, narandžinu koru i orahe. Sačekati da se malo prohladi, pa dodati plazmu. Od smese oblikovati kuglice željene veličine, stavljati ih papirne korpice i pritisnuti gore kako bi gornji deo bio ravan.
2. deo: na laganoj vatri otopiti čokoladu sa vodom. Umutiti margarin sa šećerom u prahu, pa dodavati mlaku čokoladu i mutiti dok se sastojci ne sjedine.

Preko prvog dela, stavljati drugi deo, špricem ili kašičicom.
Dekorisati čokoladnim mrvicama, zelenim listićima i crvenim kuglicama koje se pripremaju od obojenog marcipana.
Za izradu ove dekoracije nije potreban nikakav alat osim običnog nozića za sečenje listića. Kuglice oblikujte rukom.


P.S. ukoliko postite, koristite posne sastojke.
Ovog puta sam ih dekorisala malo drugačije, ali i fil je promenjen-napravila sam mekši ganaš i stavila malo mlevene plazme,





Monday, December 29, 2014

Božićne i novogodišnje dekoracije

One mogu biti i jestive i nejestive.
Kako ko voli ;).
Uz malo mašte, dobre volje i materijala, možete napraviti dekoracije malo drugačije od drugih.
Evo nekoliko fotografija i ideja.
Ne znam da li se sve dobro vidi na narednoj fotografiji, ali na stolu ima par dekoracija  koje su ručni rad. Postolja su od drveta. Dekorisane su šišarkama na koje su lepljene sjajne zvezdice, dodali smo ukrasne svećice, paketiće...

Ovo je dekorisana salata u duhu praznika ;). Božićni cvet možete napraviti od crvene paprike, kisele ili sveže, peršunovog lista i krastavaca.

Venčić se nalazi na ulaznim vratima. Mislim da je kupljen, ali svakako ga možete i sami napraviti od prirodnih ili veštačkih grančica jelke.

Neke kutke možete dekorisati sjajnim perlicama, zvončićima...

Kada kitite jelku, pustite mašti na volju ;)

Po meni, zanimljiva dekoracija napravljena od tri kugle, kristalne činije ili pepeljare i meliranog, zlatnog, podmetača.

Jestivo-nejestiva dekoracija. Keksiće i medenjake dekorisane u duhu praznika možete iskoristiti za ukrašavanje jelki ili od njih napraviti dekoracije za stolove, 

Ovo je praznični kutak u mom stanu. Ima tu svašta nešto ;)

Muškatla je ove godine svojom lepotom "okitila" Božić

Ono što je privuklo moju pažnju pažnju u gradu Beogradu je sledeće:


Providnu vazicu napunite salon bombonama.

I zabodite šarene lizalice po izboru.

Srećni praznici!

Saveti za praseće pečenje



Moram priznati da mi teško pada kada pišem na ovaj način na temu životinja.
Ali sve je to život ;).
Ja ovo nisam nikada radila, što svakako ne znači da me muka neće naterati da ispečem prase ;).
Kod nas u kući je tata uvek solio prase, a mama ga često peče.
Naravno i tata ume da ga ispeče jako dobro.
Priprema prasećeg mesa za pečenje (u delovima) izgleda ovako -  delovi  na kojima je kožura se lepo srede tj. očiste od dlačica, ukoliko ih negde ima i dobro se opere.
A onda se prase usoli.
Postoje dva načina za usoljavanje.
Kada žurite, tj. nemate dovoljno vremena, biće dovoljno da meso usolite dan pre pečenja i to tako što ćete špricem i iglom ubrizgivati u meso prezasićen rastvor soli i vode.
Prezasićen rastvor ćete dobiti tako što ćete određenu količinu soli (koju ćete sami odrediti u zavisnosti od količine mesa) sipati u posudu i postepeno dodavati vodu sve dok ne dobijete gustu smesu, ali ne pregustu. Rastvor treba da bude toliko gust ili redak da može da prođe kroz iglu.
Špric možete kupiti u apoteci.
Rastvor ubrizgajte u meso u razmaku od 7-10 cm.
Nekoliko češnjeva belog luka iseckajte na sitne listice i raspordite po mesu.
Meso upakujte i stavite da odstoji na hladnom mestu do sutra, a sutra ga pecite ;).
Videla sam da je velika većina danas kupovala prasetinmu, pa verujem da će im ovi saveti biti od koristi.
Kada je došlo vreme za pečenje, skinite komade belog luka, delove mesa premažite svinjskom mašću, onako odokativno i stavite u pleh za pečenje.
Prasetinu pecite na 150-170 stepeni i povremeno ga prelivajte pivom. Takođe, tokom pečenja treba prelivati gornji deo onim sokom, tj. masnoćom koji se skuplja na dnu pleha.
Ako je meso sttarije ili deblje, savet je da ga pečete duže na nižoj temperaturi. A ako je meso mlado, i nije masno, pecite ga na višoj temperaturu.
Naravno, količinu piva odredite sami. Ne brinite, prasence se neće napiti ;):
A kada je prase pečeno, što ćete utvrditi tako što ćete zabosti viljušku ili nož, meso izvadite iz pleha,a u pleh stavite krompir isečen na krupnije kriške i pećite ga na 200 stepeni dok ne porumeni.
Nemojte stavljati previše krompira, stavite tek onoliko da prekrije dno. Tokom pečenja, krompir ne treba mešati osim ukoliko se ne odlučite da ipak stavite malo veću količinu.


A ukoliko imate malo više vremena, oko 3-4 dana, prasetinu možete usoliti na sledeći način:
sipajte veću količinu soli na meso i utrljate je dobro sa svih strana. Soli treba da bude bas dosta, treba dobro da se pokrije površina mesa-meso treba da se beli od soli.
Beli luk isecite na tanke listiće i poređajte po mesu. Upakujte ga i stavite na hladno mesto
Nakon trećeg, četvrtog ili petog dana, meso operite od soli i pecite na gore navedeni način.
Za one malo veće gurmane, savet je da ovako usoljeno praseće meso stave na jedan dim, pa da ga tek onda peku.
Na taj način  će meso imati još posebniji šmek.
Kako ko voli ;)
Znam pojedince koji vole prasetinu pripremljenu i ovako i onako. Obično dođe do tuče kada se deli pečena prasetina ;)


Dajem im najlepše komade i kosti... Jer ljubav je to ;)

P.S. Nisam pekla prasetinu, ali naučila sam kako se to radi od tate i mame.


Vegetarijanska obrok salata

U duhu predstojećih praznika ;)


Neophodni sastojci:
200 g pene makarona
200 g kuvanog šarenog pasulja
100 g kiselih krastavaca
100 g kisele crvene paprike
1 čen belog luka
2 kašike maslinovog ulja
sok od pola limuna
1 kašičica kurkume
so, biber i tucana ljuta paprika po ukusu
100 g edamera


Priprema:
Makarone skuvati prema uputstvu sa pakovanja, ali u vodu sipati kurkumu kako bi makarone dobile žutu boju i imale malo pikantniji ukus.
Makarone isprati pod mlazom hladne vode i usitniti  kako bi bile približne veličine kao pasulj.
Krastavce i papriku iseckati, pa dodati ulje, sok od limuna, sitno seckan beli luk, biber, ljutu papriku i so, po ukusu.
Izrendati polovinu količine edamera u salatu, a polovinu ostaviti za dekoraciju.
Salatu sipati u činiju, posuti rendanim edamerom, ljutom paprikom i dekorisati po želji.
U ovu salatu možete dodati i suvo grožđe.



P.S.
Recept i fotografiju za ovu salatu, poslala sam Illi kompaniji kao odgovor na zadatu temu u okviru njihovog nagradnog konkursa.
Salata je ušla u finale. Evo kako je Domaća i fina by Illi Company "upakovala" recept i fotografiju:
Ako vam se dopada moj predlog, možete glasati OVDE.

Ljuti kroasani with Flowers&Chillies

Danas jedna od ljutih paprika Flowers&Chillies slavi rođendan, ali vam neću reći koji. Neka to, ipak, ostane mala tajna ;).



I tako, opet nešto "slučajno". Ne volim previše da planiram kada pripremam hranu. Mada i kada isplaniram i čvrsto odlučim da pripremim nešto određeno, na kraju ispadne nešto sasvim drugo...
Ovo testo je pripremljeno za lepinje, ali nastali su kroasani ;)
Testo gotovo uvek pripremam po dobrom starom običaju-umesim ga uveče i ostavim da prenoći, ujutru ga premesim, pa ponovo ostavim da se malo odmori...


Papriku sa fotografije, korišćenu za pripremu kroasana, možete kupiti OVDE ili OVDE.

Sastojci za testo:
800 g mekog brašna tip 400
4,5 dl mleka
1 kašičica soli
2 kašičice šećera
15 g svežeg kvasca

Sastojci za premazivanje testa:
200 g maslaca

Sastojci za filovanje:
40 g parmezana
50 g edamera
po ukusu mrvljena ljuta paprika

Za premazivanje i posipanje:
1 jaje
po ukusu mrvljena ljuta paprika
po ukusu so



Priprema:
Testo pripremiti na sledeći način: izmešati brašno i so, napraviti udubljenje, a u udubljenje sipati kvasac koji ste prethodno razmutili u mleku zajedno sa šećerom. Testo mesiti dok ne postane glatko i nelepljivo.
Upakovati ga u providnu foliju i ostaviti da odstoji u frižideru do ujutru.


Ujutru ga premesiti i podeliti na 4 dela. Napraviti jufke i  ostaviti ih da narastu na sobnoj temperaturi. Dovoljno je oko 20 minuta.
Svaku jufku razviti što tanje i premazati ih sa po 50 g rastopljenog maslaca, sve osim poslednje, gornje. 
(50 g maslaca ostaje za poslednju jufku-testo koju ćete premazati nakon stajanja i razvijanja.)
Testo ponovo ostaviti da odstoji 15-tak minuta, pokrijte ga krpom ili kesom.


Potom, testo razviti tanko, ali voditi računa prilikom razvijanja kako bi se sačuvao oblik kruga.
Sada iskoristiti ostatak maslaca i premazati testo, posuti mrvljenom ljutom paprikom, parmezanom i narendanim edamerom.
Sireve i papriku utapkati u testo, pa ga iseci na 4 dela, a svaku četvrtinu na još 8 delova.
Uvijati kroasane i to tako što je testo potrebno tegliti rukom prilikom uvijanja kako bi se dobio što lepši oblik. 
(Kada uvijete najširi deo, rukom razvlačite lagano testo ga užem delu.)


Kiflice stavljajte u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Premažite ih umućenim jajetom, pospite solju i mrvljenom paprikom.
Pleh pokrijte kesom ili krpom kako se kiflice ne bi sušile i ostavite ih da odstoje oko 40 minuta.
Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20-tak minuta-dok ne porumene.
Budite pažljivi, nemojte kao ja zaboraviti na vreme ;).


Napomena: količinu ljute paprike odredite sami, ako volite ljuto, stavite više, ako ne volite, stavite manje. Paprika im daje poseban ukus, pa ukoliko je izostavite, to neće biti to ;).
Ukoliko nemate dovoljno vremena, ne možete da ostavite testo da prenoći, umesite ga na uobičajen način-kvasac razmutite sa šećerom u malo mleka, dodajte par kašika brašna, izmešajte dobro, ostavite da naraste, pa umesite testo.


P.S. htela sam da dodam malo sušenog ruzmarina, ali ga nisam imala pri ruci. Ako ga imate, stavite prstohvat u testo.


Srećan divan dan!

Flowers&Chillies savetuju da stavite  što veću količinu mrvljene paprike kako bi njen ukus došao do izražaja.
Napomena: samo za najhrabrije ;)!

Zimski ručak


Kod nas taj zimski ručak izgleda ovako:


Neki ga zovu "svadbarski kupus", a ja ne znam kako bih ga drugačije nazvala obzirom da se kod nas u kući uvek kuva zimi, a na svadbama ga nikada nisam jela ;).
Mama ga najčešće priprema za božične i novogodišnje praznike, ali i kao nedeljni ručak.
Recept me nije zanimao, pa se nisam raspitivala jer smatram da tu nema neke filozofije
Moja mama ga uvek priprema ovako ili malo drugačije u zavisnosti od toga koja mesa kombinuje-u pitanju su nijanse ;).


Neophodni sastojci:
2 glavice kiselog kupusa (oko 5 kg)
1 kg svinjskog mesa (meso od vrata i buta)
500 g domaćih suvih kobasica
500 g suvih rebara
500 g mesnate slanine
500 g junećeg mesa po izboru
1 kg krompira
500 g crnog luka
3-4 čena belog luka
4 lista lovora
50 g aleve paprike
20 g tucane ljute paprike
po potrebi i ukusu: so i biber

Priprema:
Kupus iseći na krupnije komade, a  takođe i mesa, slaninu i kobasice. Crni i beli luk iseckati sitno. Krompir iseći na pola (prethodno ga oljuštiti).
Za kuvanje koristiti što veću šerpu. Mama koristi šerpu za zimnicu ;).
Na dno šerpe staviti kupus, preko njega mesa, slaninu, kobasice, krompir, pa posuti crnim i belim lukom, alevom i ljutom paprikom. Staviti i listove lovora. Preko svega toga ponovo staviti kupus, pa ponoviti postupak sa mesom, kobasicama... Postupak ponavljati dok se svi sastojci ne utroše, a završiti kupusom. Ako koristite veliku šerpu, trebalo bi da imate tri reda kupusa i dva reda mesa.
Naliti vodom da ogrezne i kuvati na nižoj temperaturi oko 4 sata.
Najbolje je kuvati na smederevcu zbog prečnika šerpe.
Naravno, po potrebi, možete skuvati i manju količinu.
P.S. So dodati ukoliko kupus nije dovoljno slan.


Obzirom da ne jedem meso, a kažu da ručak treba podeliti sa prijateljima, ja svoj deo rado dajem najboljim prijateljima ;)


P.S. ne znam zašto se ukućani bune kada to radim ;)?!

Wednesday, December 24, 2014

Moj doprinos Božiću...

... izgleda ovako:


Jaffa salamica

Neophodni sastojci:
100 g šećera
1,5 dl vode
10 g vanilin šećera
150 g margarina
150 g mlevenih oraha
200 g mlevenog keksa
100 g lomljenog jaffa keksa
50 g kandirane kore narandže

Glazura i dekoracija:
70 g čokolade
4 kašike vode
1 kašičica margarina
50 g kandirane kore narandže


Priprema:
Vodu i šećer prokuvati, pa dodati vanilin šećer i margarin koji ste prethodno isekli na sitnije komade. Mešajte dok se on ne otopi. Dodajte orahe i mešanjem hladite smesu. Kada postane mlaka, sipajte oba keksa i 50g  kandirane, pa dobro sjedinite sve sastojke. Ostavite smesu da se ohladi,a potom je stavite u frižider da se stegne..
Oblikujte salamice željenog oblika i prečnika. Moje su kvadratnog oblika 2cm puta 2cm.
Salamice prelijte glazurom koju ćete pripremiti tako što ćete na nižoj temperaturi istopiti čokoladu sa vodom i na kraju dodati margarin. Uz neprekidno mešanje hladite glazuru. Kada je mlaka, prelijte kolače i ukrasite kandiranom  korom.


Kasato salamica

Neophodni sastojci:
100 g šećera
1,5 dl vode
10 g vanilin šećera
150 g margarina
200 g mlevenih oraha
250 g mlevenog keksa
100 g seckanih žele bombona
50 g suvog grožđa
1 kašičica ekstrakta ruma

Glazura i dekoracija:
70 g čokolade
4 kašike vode
1 kašičica margarina
50 g seckanih žele bombona

Priprema:
Vodu i šećer prokuvati, pa dodati vanilin šećer i margarin koji ste prethodno isekli na sitnije komade. Mešajte dok se on ne otopi. Dodajte orahe i mešanjem hladite smesu. Kada postane mlaka, sipajte keks , žele bombone, oprano suvo grožđe i rum, pa dobro sjedinite sve sastojke. Ostavite smesu da se ohladi, a potom je stavite u frižider da se stegne..
Oblikujte salamice željenog oblika i prečnika. Moje su okrugle, prečnika 2cm.
Salamice prelijte glazurom koju ćete pripremiti tako što ćete na nižoj temperaturi istopiti čokoladu sa vodom i na kraju dodati margarin. Uz neprekidno mešanje hladite glazuru. Kada je mlaka, prelijte kolače i ukrasite žele bombonama.



Euroblok i kokos salamica

Neophodni sastojci:
100 g šećera
1,5 dl vode
10 g vanilin šećera
100 g euroblok-a
150 g margarina
100 g kosovog brašna
300 g mlevenog keksa

Glazura i dekoracija:
70 g euroblok-a
2 kašike vode
1 kašičica margarina
30 g kosovog brašna

Priprema:
Vodu, euroblok, kokos i šećer prokuvati, pa dodati vanilin šećer i margarin koji ste prethodno isekli na sitnije komade. Mešajte dok se on ne otopi. Mešanjem hladite smesu. Kada postane mlaka, sipajte keks, pa dobro sjedinite sve sastojke. Ostavite smesu da se ohladi, a potom je stavite u frižider da se stegne.
Oblikujte salamice željenog oblika i prečnika. Moje su okrugle, prečnika 2cm.
Salamice prelijte glazurom koju ćete pripremiti tako što ćete na nižoj temperaturi istopiti euroblok sa vodom i na kraju dodati margarin. Uz neprekidno mešanje hladite glazuru. Kada je mlaka, prelijte kolače i ukrasite kokosovim brašnom.
Napomena: ako je kokosovo brašno krupnije, sameljite ga u mlinu za kafu kako bi bilo sitnije.





Domaćica vas savetuje ;)
Tvrdoću kolača odredite sami, po ukusu. Savet je da keks sipate postepeno (ako vam se učini da je previše keksa u receptu), a kada se smesa ohladi i stegne u frižideru, procenićete da li je smesa  meka ili, eventualno, tvrda. Ako je meka, dodajte još malo keksa ili oraha, a ako je tvrda, dodajte malo sirupa-prokuvana voda sa šećerom u odnosu 1:1.
Nisu svi orasi podjednako suvi, a takođe ni svaki keks ne upija tečnost isto.
Ja volim malo mekše kolače, ali se  u tom slučaju teže seku. Kolače je potrebno staviti u zamrzivač neko vreme kako bi se lakše sekli, što ja sada nisam uradila zbog nedostatka vremena.
Na fotografijama se vidi da nisu najbolje isečeni, ali ne marim ;).
Takođe, salamice možete oblikovati i u modlama.
Ja sam ih pravila rukom, a krajeve namerno nisam oblikovala kako bih prilikom sečenja mogla što pre da ih degustiram ;). Nisu bili lepi za serviranje, ali zato za pojesti jesu ;)


Srećni praznici ;)