kolačići

Monday, May 18, 2015

Limunada od zove

Ili limunada sa zovom. Kako god, ovaj sok je prijatnog ukusa.


Zova ili bazga (Sambucus nigra) je specifičnog ukusa i mirisa. Ne prija svakome, ali je vrlo zdrava. Jača imunitet i čisti organizam, pa bi bilo poželjno koristiti je makar u sezonu.

Od zove se najčešće pripremaju raznorazno sokovi i sirupi.

Obožavam miris zove i koristim je kada god sam u mogućnosti, posebno kada joj je sezona.

Pripremam malo koncentrovaniji napitak kako bi aroma zove bila što izraženija.

Često dodajem limun, matičnjak, nanu, voće...

Kada berete zovu, potrudite se da je pronađete u nezagađenim delovima koji su udaljeni od puteva i industrijskih zona.

Zova ne može da se pere. Kada se opere, spira se polen koji je u stvari glavni sastojak sokova i čajeva - to je "ono" što zovi daje ukus i miris.

Limunada je samo jedan od napitaka koji pravim sa zovom.

Plod (bobice) zove je jako zdrav, ima dosta vitamina B, ali postoji vrsta koja je otrovna kada se konzumira termički neobrađena. Zato je poželjno, predostrožnosti radi, bobice zove dobro prokuvati pre konzumacije.



Neophodni sastojci:
10 cvetova zove;
1,5 l vode;
1 limun;
100 g šećera (ili više po ukusu).












Priprema:
Cvetove zove preliti vodom i ostaviti da prenoće.
Procediti kroz gazu ili gustu cediljku, dodati šećer i sok od limuna.
Prilikom služenja, dodati kockice leda, cvetiće zove i listove matičnjaka.




Jačinu soka odredite sami - ako vam je ukus jak, koncentrovan, dodajte malo više vode i obrnuto.

U sok od zove, bez obzira na koji način ga pripremam, ne dodajem limunstus - limunsku kiselinu dobijenu veštačkim putem jer se ona dobija iz šećera procesom fermentacije uz pomoć određenih plesni (samim tim i nije najpoželjnija za konzumaciju).

Prirodna limunska kiselina se retko gde proizvodi. 
Ona se dobija ekstrahovanjem iz limuna.

Najčešće se odlučujem  za svež limun ili čist vitamin C.

Kada koristim vitamin C, dodajem i prstohvat sode bikarbone.



2 comments:

  1. Obožavam zovu i zato je pravim kao sirup sa limunom (bez konzervansa), natočim u plastične flaše i pravo u zamrzivač, tako da sok od zove pijemo cele zime :)

    ReplyDelete