Monday, September 7, 2015

Bećar pita


Bećar paprikaš, bećarac ili sataraš (kako ga ko zove9 je vrlo popularno jelo tokom letnjih meseci u našim kirajevima.
Koliko domaćica, toliko različitih načina pripreme.
Verovali ili ne, ove godine ga nijednom nisam pripremila.
Glavni sastojci bećar paprikaša su: crni luk, crveni paradajz i paprika.
Pored navedenih sastojaka, koriste se i plavi paradajz (patliidžan), tikvice, šampinjoni, pirinač, jaje...
Od začina: so, biber, beli luk, ljuta paprika...
Kao prilog, često se dodaje pirinač, baren krompir ili nešto slično.
Najčešće ga pripremam uz dodatak patlidžana, tikvica i šampinjona, a volim da dodam i koje zrno kukuruza šećerca.
Jaja ne dodajem, a ni pirinač.


Kada sam shvatila da ovog leta (do sada) nisam pripremala bećar, odlučila sam da napravim ovu pitu.
Pita je pun pogodak.
Čekam degustatore da je ocene.


Sastojci:
4 jajeta
3/4 šolje kisele vode
1/2 šolje ulja
1 šolja brašna
1 šolja pšeničnog griza
1/2 šolje palente
1 kašičica soli
1 kašičica praška za pecivo
200 g tvrđeg sira
1 mala glavica crnog luka (oko 50 g)
1 crvena paprika (oko 150 g)
4 paradajza (oko 350 g)
1 čen belog luka
po ukusu: šećer, biber i ljuta paprika


Bećar pita, priprema:
Prvo ćemo se pozabaviti pripremom bećar paprikaša za pitu.
Papriku iseckajte na sitnije kockice.
Luk izrendajte.
Paradajz oljuštite i iseckajte.
Beli luk usitnite.
Na malo vrelog ulja propržite papriku na visokoj temperaturi nekoliko minuta.
Potom dodajte crni luk, paradajz i beli luk.
Bećar pržite na visokoj temperaturi dok ne postan srednje gust (biće dovoljno 7-10 minuta).
Začinite ga po ukusu ljutom paprikom, biberom i šećerom.
Ostavite ga da se ohladi.
Sjedinite suve sastojke.
Umutite jaja, dodajte ulje i kiselu vodu, a potom i suve sastojke.
Dobijenu masu umutite mikserom kako bi se svi sastojci lepo sjedinili.
Dodajte bećarac i izmešajte.
Na kraju umešajte izmrvljen sir.
Pitu pecite u plehu po izboru (možete koristiti npr. modlu za mafine).
Ja sam je pekla u modli za hleb.
Pita je u ovom slučaju deblja i zahteva duže pečenje.
Pekla sam je u zagrejanoj rerni 30-tak minuta na 170 stepeni i 20-tak na 200.


Pre sečenja, pitu dobro ohladite kako se ne bi raspadala.
Ovako pripremljena pita ostaje dugo sveža.
Ima vlažnu teksturu koja prija nepcima.


Bećar pita se može pripremati tokom cele godine.
U tom slučaju možete koristiti papriku i paradajz iz zamrzivača.



4 comments: