kolačići

Thursday, July 30, 2015

Omlet za decu


I za decu i za one malo starije. Tačnije, za sve generacije.
Omlet se najčešće priprema za doručak, ali može i za ručak posebno kada je u pitanju ručak na brzinu.
U tom slučaju, dodajte malo više salatice i vaš ručak je spreman.


Sastojci:
2 jajeta
2 kašike brašna
4 kašike mleka
 prstohvat soli
po želji sir i šunka
1 kašika ulja


Priprema:
Jaja umutite penasto, pa dodajte mleko, brašno i so.
Sve lepo sjedinite.
Po želji dodajte  malo mrvljenog sira i seckane šunke.
Omlet pecite na srednjoj temperaturi na blago nauljenom tiganju po nekoliko minuta sa jedne i druge strane.

U omlet možete dodati ono što volite - salamu, kobasice, slaninu, trapist, pečurke, papriku, luk...
A možete ga napraviti samo od jaja, bez dodataka.



Ukoliko neko od vaših ukućana ne voli jaja, ovo je jedan od načina da ih zavoli.
Kada se dodaju brašno i mleko, ukus jaja se ublažava.
A ukoliko dodate još nešto od navedenih sastojaka ili možda neki začin, ukus jaja se gotovo ne oseća.

Za one najmlađe, pre služenja, omlet dekorišite voćem, povrćem, šunkom...


Saturday, July 25, 2015

Jogurt sladoled


Sladoled je poslastica popularna gotovo u svim godišnjim dobila, a posebno tokom letnjih meseci.
Osvežava, hladi, a hranljiv je.
Može da zameni jedan obrok ili da bude užina.
Kako god, retko ko ne voli sladoled.
Nisam ljubitelj voćnih sladoleda, posebno ne onih kupovnih.
Mlečno voćni, poput ovog, može da prođe.
Sladoled pripremljen u kućnim uslovima je drugačiji od kupovnog - može se uticati na sastojke i ukuse.
Recept koji sledi je vrlo jednostavan i brzo se priprema.
"Akcija sladoled" je nastala na Durmitoru.
Voće koje sam koristila je potpuno prirodno/divlje - obrano na Durmitoru.


Sastojci:
300 g šlag krema od vanile;
3 dl hladnog mleka;
3 dl gustog jogurta (grčki tip);
100 g šećera ili po ukusu;
100 g šumskog voća;;
2-3 lista sveže nane
1 kašičica rendane limunove kore.


Priprema:
Umutiti šlag krem sa mlekom i šećerom.
Postepeno dodavati jogurt muteći smesu i dalje.
Sladoled podeliti na dva dela.
U jedan dodati izgnječeno šumsko voće, a u drugi limunovu koru i usitnjene listove nane.
Sipati u činije i držati u zamrzivaču nekoliko sati.
(Promešati nekoliko puta na pola sata ili sat.)

Prilikom služenja, sladoled dekorisati svežim šumskim voćem i listovima nane.


Po ukusu, možete dodati još šećera, u zavisnosti od toga koliko je šlag krem sladak.
Takođe, na ovaj način možete pripremiti sladolede različitih ukusa.
Možete dodati orašaste plodove, biskvit, čokoladu...


Tuesday, July 21, 2015

L & L napitak


Lubenica je povrće (iz porodice tikvi) koje se svrstava u voće zbog visokog sadržaja šećera.
Pored mnogih minerala i vitamina, lubenica procentualno sadrži najviše vode.
Lubenica se najčešće koristi u svežem obliku.
Retko kada se od nje pripremaju poslastice, zimnica i slično.
Ono što se najčešće priprema jeste slatko od kore.
Lubenica se može koristiti za osvežavajuće napitke poput ovog za koji delim recept sa vama.


Količine ne moraju biti precizne.
Dajem vam okvirne mere.
Sastojci:
2 kriške lubenice
5 dl vode
po ukusu sok od limuna
po ukusu med ili šećer


Priprema:
Lubenicu očistite od kore i semenki i izblendirajte.
Dodajte sok od limuna i vodu (količinu vode možete prilagoditi ukusu).
Zasladite napitak po želji.
Ovaj napitak treba koristiti sveže napravljen.
Prilikom služenja, dodajte kockice leda i kriške lubenice.


Wednesday, July 15, 2015

Recepti & Kuvar: Ocenjivanje recepata u julu - Voćna salata (nagrada Hrono kuvar, dr Ana Gifing)


Kao i prethodnog meseca, i u ovom mesecu treba da odgovorite na zadatu temu kako biste učestvovali u nagradnom konkursu i bili potencijalni dobitnik jednog zanimljivog kuvara.
Najbolja voćna salata/voćna dekoracija imaće priliku da uživa u Hrono kuvaru dr Ane Gifing.

Više o detaljima, uslovima i načinu ocenjivanja, možete pročitati na portalu Recepti & Kuvar (OVDE).

Tema je vrlo inspirativna.

Godišnje doba koje obiluje voćem daje beskonačno mogućnosti.
Ne propustite ovu priliku i dokažite da vaša mašta može svašta.


Dajem vam nekoliko ideja.

Voćnu salatu možete poslužiti u kornetima.
Za ljubitelje čokolade, preporučujem prethodno oblaganje korneta otopljenom čokoladom.

Za ljubitelje kremastih poslastica, predlažem dodavanje nekoliko kugli sladoleda ili šlaga.



Za svečanije prilike, voće možete  poslužiti u čašama za šampanjac.
Čaše dekorišite mašnama i svežom nanom.

Voće možete poslužiti u dekorativnim saksijicama i dekorisati cvećem.

Jestive korpice možete napraviti od čokolade.
Uz vaše omiljeno voće, dodajte i orašaste plodove.


Patin petnaesti: Tarator sa orasima



Ili namaz sa krastavcima?!
Originalni recept koji možete naći OVDE mi je poslužio samo kao inspiracija.
U pitanju je blogerska igrica sa idejom da se istraži i sačuva od zaborava "Veliki narodni kuvar" autorke Spasenije Pate Marković.
Više o ovoj igrici, možete videti OVDE.
Igricu je osmislila Milkica sa bloga  Mimi's Kingdom.
Tarator nisam pripremila po originalnom receptu prvenstveno zbog toga što ne jedem kiselo mleko i slične stvari.
Imala sam nameru da kiselo mleko zamenim mešavinom navedenih semenki - da napravim retku smesu, ali s obzirom na ukus koji vrlo prija nepcima, gusta smesa je zamenila retku.
Ukoliko postite ili ste vegan, iz recepta eliminišite parmezan i napravite namaz po vašoj meri.
Takođe, ukoliko dodate malo više vode, možete napraviti preliv za salatu.
Imate bezbroj mogućnosti...


Sastojci:
2 kašike seckanih oraha
2 kašike oljuštenog suncokreta
2 kašike pečenog susama
2 kašike parmezana
2 kašike maslinovog ulja
1 čen belog luka
so i biber po ukusu
voda po potrebi
1 kašičica balzamiko sirćeta
1 srednji krastavac

Dekoracija:
Seckani orasi, listovi sveže nane, kapari, balzamiko sirće, maslinovo ulje.


Priprema:
Sve sastojke stavite u blender, osim  krastavca. Sipajte malo vode i blendirajte uz povremeno dodavanje vode.
Vodu sipajte dok ne dobijete željenu gustinu.
Iseckajte krastavac na sitnije kockice i sjedinite sa smesom koju ste dobili.
Dekorišite navedenim sastojcima.
Ukus je više od očekivanog.
Biber, orasi i beli luk su dobitna kombinacija.
Krastavac daje osvežavajuću notu.
Susam i suncokret pored oraha, ovoj salati/namazu daju kremastu strukturu.


Po meni uz ovu kombinaciju ide sveža mirođija.
Mislim da bi joj ona dala još posebniju notu, ali nisam je imala.
Pata u svom receptu napominje da se kiselo mlek može zameniti vodom i sirćetom, ali s obzirom da volim da eksperimentišem, odlučila sam se za ovakvu kombinaciju.


Gust, kao pašteta ili namaz, pogodan je za razne zalogaje i zalogajčiće.
Napravila sam za rođendan i oduševila goste.




Tuesday, July 14, 2015

Rođendanska torta


Dugo sam razmišljala na temu torte za ovogodišnji rođendan.
Znala sam da će biti u pitanju baš čokoladna torta uz dodatak voća i lešnika...
Ali, ima tu dosta mogućnosti, kombinacija..
Smišljala sam onu "pravu".
Sve u svemu, odlučila sam se za tzv. braunis (brownies) biskvit, ganaš kremu, žele od crvenog voća...


Sastojci za 1 koru (postupak ponoviti još 2 puta):
4 jajeta
100 g šećera
100 g čokolade
100 g maslaca, margarina ili ulja
50 g oštrog brašna
20 g mlevenih lešnika
Napomena: u kore možete dodati još lešnika, seckanog


Voćni žele:
350 g crvenog voća (maline, ribizle, aronija...)
150 g šećera
10 g vanilin šećera
1 dl vode

Sastojci za čokoladni ganaš:
300 ml slatke pavlake
250 čokolade

Sastojci za lešnik ganaš:
300 ml slatke pavlake
200 g mlečne čokolade
150 g mlevenog lešnika

Još je potrebno:
400 ml slatke pavlake


Priprema biskvita:
Za biskvit pripremite kalup prečnika 25 cm.
Čokoladu i maslac/margarin istopite na nižoj temperaturi ili na pari uz mešanje.
U prohlađenu smesu sipajte brašno i lešnik
Jaja i šećer umutite penasto, pa sjedinite sa prethodno umućenom smesom.
Pecite na 150/160 stepeni 20-25 minuta.
Postupak je isti za sve tri kore.
Savet je da sačekate da se biskvit potpuno ohladi, pa da ga onda izvadite iz pleha/modle kako ne bi pukao.


Priprema voćnog želea:
Recept za pripremu  možete naći OVDE.

Priprema ganaš kreme (postupak je isti za obe kreme):
Izlomite čokoladu, stavite u šerpicu, prelijte slatkom pavlakom i topite na nižoj temperaturi uz često mešanje.
Kada se čokolada otopi, sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi.
Potom stavite u frižider.
Umutite mikserom.
U drugu kremu dodajte lešnik.

Umutite slatku pavlaku.

Tortu filujte na sledeći način:
Biskvit premažite mlakim želeom/džemom, potom stavite 2/3 ganaš kreme, pa slatku pavlaku,
Sada stavite drugi biskvit, premažite želeom, pa namažite 2/3 lešnik ganaša, pa slatku pavlaku.
Završite trećim biskvitom,
Sjedinite ostatke crnog i lešnik ganaša.
Ukoliko vam ostane i slatka pavlaka, sjediniti i u nju sa ganaš kremama, pa premažite tortu.


Tortu dekorišite po želji.

Za dekoraciju sam koristilila čokoladno saće za čiju izradu mi je bilo potrebno oko 300 g čokolade (kombinovala sam čokoladu za kuvanje i mlečnu).

Takođe i čoko drops - čokoladne suze, lešnike, sveže voće...



Kuglice sam napravila po OVOM receptu.





Napomena:
Čokoladni biskvit možete napraviti sa maslinovim uljem.
U tom slučaju maslac/margarin zamenite sa 70 ml ulja.



Sunday, July 12, 2015

Domaći kečap


Domaći (višenamenski) kečap je mešavina paradajza, šargarepe, crnog luka, belog luka, začinskog bilja i maslinovog ulja.
Ovako pripremljen domaći kečap možete koristiti za pripremu: čorbi, sosova, raznih jela, pita, pica, sendviča, brusketa...


A ukoliko dodate vodu (u odnosu 1:1), možete ga piti kao sok.
Maslinovo ulje možete dodati tokom kuvanja ili neposredno pre upotrebe.
Kečap možete koristiti i bez dodatka ulja.
Domaći kečap možete pripremiti onako kako vam se najviše dopada.


Količine povrća i začina nisu obavezujuće.
Napravite odnos koji vam se najviše dopada.
Važno je da za pripremu kečapa ili soka od paradajza birate zdrave i zrele plodove.


Predlažen sledeću kombinaciju.
Sastojci:
100 g crnog luka
200 g šargarepe
500 g oljuštenog paradajza
1 čen belog luka
2 kašičice šećera
2 kašičice morske soli
1/4 kašičice bibera
2-3 grančice origana
2-3 lista bosiljka
1 list nane
1 dl maslinovog ulja


Priprema:
Oljušten paradajz izblendirajte.
Crni luk i šargarepu isecite na manje komade, dodajte beli luk i 2 dl vode.
Kuvajte desetak minuta.
Smesu izblendirajte i dodajte paradajz.
Kuvajte desetak minuta na srednjoj temperaturi, pa dodajte navede začine i ulje.
Začinsko bilje usitnite - sitno iseckajte.
Prokuvajte još koji minut.
Domaći kečap sipajte u sterilisane teglice ili flašice.
Čuvajte ga na uobičajen način.


Na isti način možete pripremiti i domaći sok od paradajza. 
U tom slučaju savetujem da povećate količinu paradajza za 100 posto.


U kečap, po želji, možete dodati i 1 crvenu papriku.


Recept za domaći kečap možete naći u Olitalia online kuvaru (ovde).