Tuesday, September 29, 2015

Kremasta salata od patlidžana


Znam da mnogi ne vole patlidžan.
Ja ga obožavam i često ga pripremam.
Ova salata je jednostavna za pripremu, a ukusna.
Probajte je.



Sastojci:
4 manja blanširana patlidžana (oko 1 kg)
2 kašike ajvara
1 kašika ulja po izboru
4 čena belog luka
1 vezica peršuna
1 kašičica morske soli
1-2 kašike sirćeta po izboru
ljuta paprika opciono.

*Koristila sam maslinovo ulje i balzamiko sirće.



Priprema:
Blanširani patlidžan iseckajte na kockice željene veličine.
Dodajte sve ostale sastojke i izmešajte (beli luk isckajte kao i peršunov list).
Salatu ostavite da odstoji oko pola sata pre služenja kako bi se sjedinili svi ukusi.

Patlidžan blanširam u slatko slanoj vodi.
Na 1/2 vode dodam kašiku šećera i pola kašičice soli.
Oljušten patlidžan i isečen uzdzuž na pola, spuštam u kipuću vodu.

Salatu možete dekorisati peršunovim listom, ajvarom i belim lukom, po želji.




Recept je objavljen na portalu Danas.rs


Recept šaljem Jeleni sa bloga JelinaJela kao odgovor na temu Patlidžan u blogerskoj igrici Ajme, koliko nas je!.

Monday, September 28, 2015

Marmelada od dunja i paradajza


Dunje nisu još uvek potpuno zrele.
Nađe se po neka.
Najzrelije su one koje padnu, ali u sebi imaju goste.
Zato ih treba što pre upotrebiti.
Najčešće se priprema slatko od dunja, zatim kitnikez (u prevodu, sir od dunja), kompot od dunja, ali i razni kolači.
A ja sam napravila marmeladu u kombinaciji sa paradajzom.
Za one koji ne znaju, paradajz je (rajsko) voće.


Sastojci (za 400 ml marmelade):
300 g očišćenih dunja
200 g oljuštenog paradajza
250 g šećera
1 kolut limuna
1/3 kašičice vanilin šećera.


Priprema:
Iseckane dunje prelijte vodom (1 dl) sipajte 100 g šećera i kuvajte dok ne omekšaju (10-15 minuta).
Potom dodajte iseckan paradajz, ostatak šećera, limun.
Kuvajte još 10 minuta i usitnite štapnim mikserom.
Marmeladu kuvajte na niskoj temperaturi dok varjača ne počne da ostavlja trag po dnu šerpe.
Dodajte vanilu, izmešajte i sipajte u sterilisanu teglicu.


Savetujem da kombinujete dunje i dunjce.
Dunje imaju lepši miris, ali ni dunjci nisu svakako za bacanje.


Zašto prvo kuvamo dunje?!
Paradajz ima dosta kiseline u sebi i bilo bi potrebno više vremena da se dunje lepo skuvaju ako bismo ih kuvali od početka zajedno.


Zašto su moje mere najčešće male?!
Zato što smatram da ne treba bacati sastojke ako nešto ne uspe.
Volim da eksperimentišem i kombinujem sastojke, ali to svakako ne znači da će svaka kombinacija biti uspešna.
Bolje baciti malo nego mnogo više.
A koliko sam mogla da primetim, većini je mnogo lakše da pomnoži nego da podeli.


Zašto limun i vanila?!
Može i ne mora, stvar ukusa.
Ne volim miris kuvanog paradajza, zato sam morala malo da ga zamaskiram.
Navedene količine aroma su male, ali dovoljne da miris ove marmelade pretvore u pravo savršenstvo.


Verovatno se većina pita kakvog je ukusa ovako pripremljena marmelada.
Mogu vam reći da svojom aromom i teksturom podseća na marmeladu od šipka.
Po boji se ipak vidi da nije šipak.
Da sam je probala, a da nisam znala od čega je, nikada ne bih pogodila.


Probajte je, nećete pogrešiti.

Paradajz i dunje su od mog Sulje.
Domaće, neprskano i tačka.
Baš sam se raspričala ;).




Recept je objavljen na portalu Danas.rs

Sunday, September 27, 2015

Paradajz čorba sa knedlama



Paradajz čorba je popularna tokom svih godišnjih doba.
U sezoni paradajza je najukusnija jer se može pripremiti od svežeg paradajza.
Obično je pripremam sa testeninom ili ovsenim pahuljacima.
Paradajz čorba je ukusna kada se dodaju neke žitarice - heljda, kinoa, pirinač...
U poslednje vreme, knedlice su zamenile sve navedeno.
Umesto soka od paradajza, prpoiručujem da u sezoni koristite svež paradajz (okvirno 1 kg umesto 1/2 soka ).
Paradajz čorba se može poripremiti na više načina.
Preporučujem da probate ovako pripremljenu paradajz čorbu.


Neophodni sastojci za knedlice:
1 srednje jaje;
1 kašika običnog brašna;
1 kašika palente ili kukuruznog griza;
1 kašičica ulja po izboru;
1 kašika sitno seckanog peršunovog lista;
1 kašičica sitno iseckanog crnog luka;
prstohvat soli i bibera.

Neophodni sastojci za čorbu:
1/2 l gustog soka od paradajza;
1 kašika sitno iseckanog crnog luka;
1 kašika ulja po izboru;
1 kašičica soli;
1 kašičica palente ili kukuruznog griza;
po ukusu:biber, origano, beli luk u prahu, peršunov list.


Paradajz čorba, priprema:
Prvo pripremiti knedlice - umutiti jaje, pa dodati sve ostale sastojke i dobro izmešati.
U šerpu sipati pola litre vode, po malo soli i bibera, pa staviti da provri.
Kada voda provri, kašičicom oblikovati knedlice i spuštati ih u kipuću vodu. Ostaviti ih da se kuvaju oko 2 minuta, pa dodati paradajz sok i ostale navedene sastojke osim peršunovog lista.
Paradajz čorbu "krčkati" desetak minuta na nižoj temperaturi.

Prilikom služenja,čorbu posuti peršunovim listom.

Ukoliko volite pikantnije ukuse, crni luk prvo propržite na vrelom ulju.

A ako ne volite crni luk, slobodno ga eliminišete.

Fotografija koja je krasila naslovnu stranu Politikinog Magazina 19.07.2015.


Ukoliko sok od paradajza koji koristite nije začinjen, po ukusu dodajte još začina i malo šećera.




Wednesday, September 23, 2015

Džem 1:2:3


Svaki put drugačija kombinacija voća.
Kada vidim voće, dobijam inspiraciju.
U zavisnosti od sezon, kombinujem razne vrste voća.
Za sada sam zadovoljna svim kombinacijama.


Sastojci (za jednu teglicu od 370 ml):
100 g očišćene kruške
200 g očišćenog crnog grožđa
300 g očišćenih šljiva
120 g šećera


Priprema:
Sjedinite voće i šećer.
Kuvajte na nižoj temperaturi oko pola sata.
Zatim usitnite voće štapnim mikserom i kuvajte dok se ne zgusne.
U zavisnosti od toga da li više volite džem ili marmeladu, manje ili više usitnite voće.
Kada varjača ostavlja trag na dnu šerpe, džem je gotov.


Verovatno ste primetili da gotovo u svakom receptu na kraju pominjem usitnjavanje voća štapnim mikserom.
Nije obavezno, ali savetujem da me poslušate.
Džem ima sasvim drugačiji ukus, a naravno i teksturu.

Napomena:
Količinu šećera prilagadite voću.
Ako je voće baš slatko, smanjite šećer i obrnuto.



Monday, September 21, 2015

Jednostavni kolač sa šljivama



Kada se pomene šljiva, prva asocijacija je tamno plava ili ljubišasta boja.
Postoje razne vrste šljiva - razlikuju se po obliku i boji, a mogu biti: crvene, plave ili žute.
Najviše korišćena je domaća plava šljiva.
O plavoj boji i pigmentu sam već pisala.
Šljiva povoljno utiče na ljudski organizam, a posebno je dobra za probavu.
Sušenjem se šljiva čuva za period kada joj nije sezona.
U odnosu na drugo voće, šljiva je najzastupljenija u svom obliku.
Pored sušenja, šljiva se čuva i u obliku pekmeza.
Pekmez od šljiva se može pripremiti bez šećera.
Tokom sezone,  od šljiva se pripremaju razne pite i kolači.
Ako su vam dosadili recepti koje imate kao i knedle sa šljivama, probaje ovaj kolač.


Sastojci:
4 jajeta
1,5 šolja šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera
1/2 šolje mekog maslaca
1/2 šolje mleka
1,5 šolja brašna
1/2 kašičive praška za pecivo
rendana kora od limuna
šljive po potrebi


Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca.
Umutite puter sa 1 šoljom šećera u prahu, pa dodajte postepeno žumanca.
Zatim dodajte mleko, brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i koru od limuna.
Belanca umutite sa ostatkom šećera u prahu i sjedinite sa smesom od žumanaca.
Pleh za mafine obložite papirnim korpicama, sipajte do 2/3 modle testo i stavite šljive koje ste očistili od koštica.
Količina je dovoljna 12-14 mafina.
Kolač možete peći u modli prečnika 23-25 cm.
Pecite u zagrejanoj rerni na 150-170 stepeni 25 minuta.


Po želji, kolač možete posuti šećerom u prahu.


Ukoliko volite neobičnije ukuse, u  biskvit možete dodati malo mrvljene nane.



Saturday, September 19, 2015

Slatka testenina


Poreklom sam iz Vojvodine, najtačnije iz Bele Crkve.
Kod nas se pripremaju i slatki ručkovi što nije uobičajeno u drugim krajevima zemlje.
To je uticaj austrougarske kuhinje.
Jedan od slatkih ručkova se sastoji od ajnpren čorbe i slatke testenine.
Čorbu pripremam OVAKO.
A slatku testeninu (nisu u pitanju rezanci sa makom), na način dole opisan.
Ovo je još jedan ručak na brzinu.


Redovno pratim nagradne konkurse  našeg proizvođača testenine Illi Company.
Svakog meseca pripremaju nove zadatke za učesnike.
Zadaci su uvek zanimljivi.
Sasvim slučajno sam došla na ideju da im predložim  da zadatak za ovaj mesec bude slatka testenina.
Rado su prihvatili moj predlog.


Sastojci:
400 g testenine po izboru
150 g prezli
1 dl ulja ili po potrebi
1 kesica vanilin šećera

Po izboru: pekmez, džem, marmelada, orasi, med...


Priprema:
Testeninu skuvajte prema uputstvu sa pakovanja.
Ocedite je i sjednite sa prezlama koje ćete pripremiti tako što ćete ih propržiti na vrelom ulju sa vanilin šećerom.
Prilikom služenja, na testeninu dofajte omiljeni pekmez ili džem.
Sada sam izabrala džem od jagoda.
Uz ovako pripremljenu testeninu savršeno ide i marmelada od šipka.
Ukoliko se odlučite sa pekmez od šljiva, vaša testenina će podsećati na knedle sa šljivama.
Imate bezbroj mogućnosti.
Sami odlučite koja je kombinacija idealna za vas.



Ukoliko eliminišete vanilin šećer, testeninu uvaljanu u prezle možete jesti i u slanim kombinacijama.

Makedonski pinđur


Postoji dosta recepata za pinđur.
Nećete pogrešiti kako god da ga pravite.
Kažu da je makedonski način izrade ove delicije spoj ljutenice i ajvara.
Zapravo, u Makedoniji se ajvar  priprema od paprika i patlidžana, a ljutenica od paprika i paradajza.
Preporučujem makedonski način pripreme pinđura - paprika, plavi patlidžan i paradajz.
Ukoliko volite peršunov list u zimnici, možete ga dodati.
Pinđur možete napraviti blagi ili ljuti.



Sastojci:
1,5 kg pečenih paprika
800 g pečenog ili blanširanog patlidžana
500 g gustog soka od paradajza
50 g belog luka
3-4 dl ulja (po ukusu)
40 g soli
1 kašika šećera (opciono)
1-2 kašike sirćeta


Priprema:
Patlidžan i beli luk sameljite.
Papriku iscepkajte, ukoliko vam je lakše, papriku možete samleti takođe.
Zagrejte ulje, pa dodajte papriku.
Pržite je 15-tak minuta, potom dodajte patlidžan i postepeno sipajte paradajz.
Krčkajte na niskoj temperaturi oko pola sata.
Obavezno često mešajte jer se patlidžan lako lepi.
Na kraju dodajte so, šećer i sirće.
Prokuvajte još koji minut, pa sipajte u sterilisane teglice.
Teglice stavite u dunst.


Da biste dobili 1,5 kg pečenih paprika, potrebno je da ispečete oko 3,5-4 kg paprika.
Za navedenu količinu pečenog patlidžana, potrebno je kupite oko 1,5 kg.
Od 2 kg pelat (šljivar) paradajza, dobićete 500 g gustog soka.
Paradajz možete peći u rerni, potom ga oljuštiti i samleti, ali meni se ipak više dopada varijanta gustog soka.
Kako je kome zgodno, ne možete pogrešiti.

Ljuti pinđur se obično pravi  tako što se sitnije papričice stave cele pred kraj kuvanja.
Papričice prethodno možete kratko zapeći na plotni.
Ukoliko plavi patlidžan pečete u rerni, pinđur će imati tamniju boju.
Ako ga blanširate, vaš pinđur će biti svetliji (pod uslovom da pre blanširanja odstranite koru).

Odnos paprika, patlidžana i paradajza, možete menjati.