kolačići

Saturday, October 31, 2015

Bistri voćni sok



Najčešće pravim gusti sok, ali stigne i bistri na red.
Vrlo je jednostavan za pripremu.
Nisam dodavala šećer.
Ukoliko želite, možete ga zasladiti po ukusu (zaslađivačem po izboru).
Mere nisu obavezne, plus/minus neće uticati na kvalitet soka.
Kombinovala sam dunje, jabuke (crvne i zelene) i kruške.
U obzir može da dođe i neko drugo voće (način pripreme je isti).


Sastojci:
1 kg očišćenog voća (jabuke, dunje, kruške)
2 l vode
zaslađivači po ukusu.


Priprema:
Voće isecite na sitnije komade.
Prelijte ga hladnom vodom.
Kuvajte kao kompot.
Ne treba da vri duže od 7-10 minuta.
Ostavite da se kompot ohladi i odstoji "preko noći" (okvirno 8 sati).
Sok ocedite, zasladite po ukusu, sipajte u flaše i čuvajte u frižideru nekoliko dana.
Voće možete pojesti kao kompot ili upotrebiti za nešto drugo, po želji.


Pretpostavljam da će se neko od vas pitati kakvog je ukusa sok pripremljen na ovaj način.
Mislite da nema ukus?!
Voda izvlači iz voća ukuse i arome.
Na taj način dobijate vrlo aromatičan bistri voćni sok.


Friday, October 30, 2015

Ručak na brzinu



Topli letnji dani i šporet ne idu jedno sa drugim.
Ukoliko ste ljubitelj kuvane hrane, ne očajavajte.
Uvek ima načina da pripremite ukusne obroke, a da ne provodite puno vremena u kuhinji.
Evo jednog predloga za ručak na brzinu.
Za svačiji ukus - i sa mesom i bez mesa i posno i mrsno.
Kažu da je heljda namirnica koja greje i da je treba izbegavati tokom letnjih meseci.
Ukoliko želite, možete je zameniti nekom drugom žitaricom - prosom, pirinčem...
Mi smo bili na Zlatiboru i po nešto smo poneli od kuće. Tu se našla i heljda. Tako je završila u ovom ručku.
Ja sam jedna od onih osoba koje sve svoje sa sobom nose ;).
Kobasice su kupljene na Zlatiboru.
Kažu da su domaće.
A oni koji su ih probali, kažu da nisu loše.
Kada negde putujem, volim da probam i kupujem ono čega nema kod nas.
Posebno mislim na domaće proizvode.


Sastojci:
2 šargarepe
2 paradajza
2 manje tikvice
1/2 šolje heljde
1 čen belog luka
2-3 kašike ulja po izboru
začini po ukusu: so, biber, origano
2-3 kašike pečenog susama
po potrebi domaće kobasice



Priprema:
Iseckanu šargarepu propržite na ulju nekoliko minuta, potom dodajte iseckan paradajz i tikvicu. Pržite nekoliko minuta.
Dodajte opranu heljdu i šolju vode.
Kuvajte desetak minuta uz povremeno dodavanje vode, po potrebi.
Na kraju dodajte usitnjen beli luk i ostale navedene začine.
Susam ostavite za posipanje.
Dok se povrće kuva, izdinstajte kobasice - isecite ih na manje komade, sipajte malo vode u šerpu (da se pokrije dno šerpe) i dinstajte ih na srednjoj temperaturi.
Kada voda ispari, kobasice pržite u sopstvenoj masnoći dok skroz ne omekšaju.
Na tanjir sipajte varivo, preko stavite komade kobasica i pospite pečenim susamom.
Uz ovo jelo, poslužite salatu po izboru.


S obzirom da ne jedem meso, kada sam u društvu osoba koje ga jedu, trudim se da ugodim i sebi i drugima - pripremam odvojeno meso i povrće.


Ovo jelo možete pripremati tokom cele godine.
Koristite sezonsko povrće.
Nisu obavezni svi sastojci sa spiska.

P.S. Post je napisan u drugoj polovini jula.
Sada će  nam biti prijatnije kraj šporeta.

Halloween pumpkin choco cake


Sasvim slučajno sam došla na ideju da tako nazovem ovu tortu - poslasticu.
A onda sam na internetu videla da naziv postoji i da je vrlo zastupljen na zapadu.
Odlučila sam da ga ne menjam jer ne znam kako bih je drugačije nazvala.
Bundevu volim najviše kao pečnu ili u piti (sa korama).
U drugim slatkim oblicima je baš ne obožavam.
Kada su u pitanju slana jela, situacija je drugačija.
Videla sam razne vrste bundeva u prodavnici i dobila ideju da napravim ovu tortu.
Dok sam razgledala bundeve i birala ih, prodavačica je konstatovala: "Za ukras, je l?!"
Rekoh: "Da, tako nekako. Tačnije, za poziranje."

A onda sam se smejala sama sebi.
Ne mogu ni da zamislim koliko sam bila "zanimljiva" u biranju...


Sastojci:
100 g rendanih dunja;
200 g rendane bundeve (muskat npr.);
1 kesica vanilin šećera;
1/2 kašičice instant kafe;
150 g šećera;
50 g maslaca/margarina;
2 dl slatke pavlake;
150-200 g mlevenog keksa.

Preliv:
100 g čokolade;
1 dl mleka.


Priprema:
Sjediniti dunje, bundevu i vanilin šećer u šerpi prečnika oko 20 cm.
Dinstati na nižoj temperaturi 15-tak minuta uz povremeno dodavanje vode (oko 1dl maksimalno).
Na kraju umešati instant kafu.

Šećer karamelizovati (voditi računa da ne zagori).
Skloniti sa ringle.
Dodati maslac i mešati dok se on ne otopi.

Sjediniti obe smese.
Izmiksati štapnim mikserom.

Ako je smesa retka, kuvati na nižoj temperaturi dok varjača ne počne da ostavlja trag na dnu šerpe.

Ohladiti je dobro.

Slaku pavlaku umutiti na uobičajen način.

Sjediniti je sa prethodno napravljenom smesom.

Umešati keks.

Posudu obložiti rastegljivom folijom i sipati smesu.

Držati u zamrzivaču do služenja.

Okrenuti na poslužavnik, preliti rastopljenom čokoladom i služiti.
(Kada istopite čokoladu, mešajte je da se ohladi. Ukoliko tortu prelijete toplom glazurom, postoji mogućnost da će se torta istopiti/iscureti, posebno ako nije dovoljno hladna.)





Ako vam se čini da ima previše aroma, različitih ukusa, a posebno ukoliko se pitate šta će tu instant kafa, savetujem da je napravite baš tako kako sam napisala.
Čokoladu nemojte nikako da izostavite jer ona upotpunjuje  ukus torte.
Ukoliko se odlučite da je napravite bez keksa, možete dodati orašaste plodove, želatin ili nešto treće.
Savetujem da odmah napravite duplu meru.


Wednesday, October 28, 2015

Voćni kapkejks


Mislim da nema potrebe da pišem bilo šta o ovoj poslastici.
Oblik koji svi volimo, a ukus biramo.
Od voća možete koristiti ono što želite.
Ovo je samo jedna kombinacija koju predlažem.
I naravno, čuveni jogurt biskvit kao osnova.


Sastojci:
3 jajeta
1 šolja šećera
1 šolja jogurta
2,5 šolje brašna
2/3 šolje ulja
1/2 kesice praška za pecivo
po potrebi voće (jabuke, dunje, šljive, breskve, bundeva)



Priprema:
Jaja i šećer umutite penasto, dodajte sve ostale sastojke i sjedinite.
Umešajte sitno iseckano voće.
Pleh obložite papirnim korpicama, sipajte smesu i pecize na 150 stpeni 15-tak minuta, potom pojačajte na 170 i pecite još 10 minuta.

Ohlađene kolače dekorišite poslastičarskim kremom i voćem iz kompota.
Umesto poslastičarskog krema možete koristiti slatku pavlaku ili šlag krem.

Na kraju, kapkejkove pospite cimetom.


Tuesday, October 27, 2015

Čorba od bundeve i dunje


Bundeva - kraljica jeseni.
Po meni, najukusnija u piti bundevari.
Pored slatkih jela, od bundeve se mogu napraviti i slana
Vrlo su popularne čorbe/potaži koje možete pripremati na razne načine.
Najpopularnija je čorba od hokaido bundeve.
Svakako možete koristiti bilo koju.
Evo jednog predloga za čorbu od bundeve uz dodatak dunje.


Sastojci:
300 g bundeve
1 krompir (srednje veličine)
1/2 dunje
1 ravna kašičica karija
po ukusu: so, biber, mleveni kim, đumbir, peršunov list
1 kašika ulja
po potrebi: parmezan


Priprema:
Bundevu, krompir i dunju skuvati u 2-3 dl vode.
Potom procesirati u blenderu.
Na ulju propržiti začine, pa dodati dobijenu kašu.
Naliti vodu po potrebi - dok se ne dobije željena gustina.

U čorbu možete dodati testeninu, krutone, knedle...
Ja sam se odlučila za palentnu.
Skuvanu palentu sam izlila u posudu, kada se ohladila, iseckala sam je i dodala u čorbu.
(U palentu sam stavila parmezan.)

Prilikom služenja, čorbu pospite parmezanom, peršunovim listom i kolutovima mladog luka.
Po želji, u čorbu možete dodati pavlaku, kiselu ili neutralnu, komade mladog sira...


Zašto dunja i krompir?
Krompir da bi ublažio ukus bundeve i čorbicu učinio kremastijom, a dunja da bi izbalansirala ukuse.
Ukoliko niste sigurni da će vam se ukus  dopasti, eliminišite dunju.


Ražani hleb


O pripremanju hlebova i peciva često pišem, pa ne bih da se ponavaljam.
Jedna od kombinacija, izgleda ovako.


Sastojci:
300 g brašna tip 500
150 g ražanog brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1/2 kašičice mlevenog kumina (nije obavezno)
1/3 kašičice vitamina C (nije obavezno)
2,5 dl mlake vode
10-15 g svežeg kvasca
1 kašika ulja

orasi za dekoraciju (po želji)


Priprema:
U malo vode razmutiti kvasac i šećer, dodavati naizmenično brašno i šećer dok se ne utroši voda (za ovu količinu vode biće potrebno oko 200 g brašna).
Ostaviti na toplom da kvasac proradi.
U smesu dodati sve ostale navdne sastojke i umesiti glatko testo koje treba da odstoji pola sata.
Premesiti ga, oblikovati hleb prečnika oko 15 cm, dekorisati ga po želji i ostaviti oko 45 minuta da se odmara.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 35-40 minuta.


Orasi se brzo ispeku, tj. prepeku na hlebu, ali meni ne smeta.
Vitamin C produžava svežinu (a utiče i na teksturu), kumin daje lepu aromu, pa kako ko odluči, voli i želi.


Monday, October 26, 2015

Slavski kolač i razna peciva (Priprema i saveti)


Stičem utisak da tokom jeseni ima najviše proslava.
Svadbe, krštenja, rođendani...
Ponekada pomislim da je 90% ljudi rođeno baš tada.
A počinje i sezona slava,
Slavskom kolaču se posvećuje posebna pažnja.
Svaki ukras na njemu ima svoje mesto i značenje.
Slavski kolač je zapravo okrugli hleb.
Najvažniji ukras je prosfornik, pečat koji se utiskuje na kolač.
Takođe i grančica bosiljka.
Ostali ukrasi zavise od umešnosti domaćice.
Slavski kolač bi trebalo da bude postan (od hlebnog testa), ali domaćice ga često pripremaju sa mlekom, puterom, jajima, kako bi mu obogatile ukus.
Ili pored slavskog kolača, naprave razna peciva.

Pored toga što lepo izgleda, pecivo treba da bude i ukusno.
Kada je vreme posta, poželjno je ispoštovati pravila istog.


Osnovni recept za mrsna peciva (pogače, slavske kolače...) 

Sastojci:
900 g običnog brašna
2 kašičice soli
3 kašičice šećera
150 g istopljene masti/putera
2 umućena jajeta
4,5 dl mlakog mleka
20 g kvasca

Za premazivanje testa:
100-150 g istopljene masti/putera

Za završnicu:
1 jaje
krupna morska so
semenke po izboru


Priprema:
Umesite kvasno testo na uobičajen način - onako kako to najčešće radite.
Ostavite ga da naraste, a potom ga razvijte i premazujte rastopljenom masnoćom.
Testo premazujte i savijajte koliko puta želite.
Od broja premazivanja, zavisi koliko će se testo listati.
Potom napravite po želji pecivo, kolač. pogaču...
Ostavite da naraste, premažite i pospite solju i semenkama, po želji.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok lepo ne porumeni.
Ukoliko nemate vremena da premazujete testo, preskočite taj korak.
Od postojećeg testa, na isti način, pripremite vaše omiljeno pecivo.



Kada je u pitanju posna varijanta, masnoće životinjskog porekla, zamenite biljnim masnoćama (margarinom).
Mleko zamenite istom količinom vode.
Navedenu količinu jaja, zamenite, takođe, vodom (1 dl okvirno).
U brašno dodajte 1/2 kašičice praška za pecivo.
Za premazivanje, umesto jajeta, koristite rastvor sode bikarbone - sjedinite 1 dl kipuće vode i 1 ravnu kašičicu sode bikarbone,


Ukrasi za slavski kolač se prave od brašna tip 400, vode i soli.
Od navedenih sastojaka treba napraviti što čvršće testo.
Ukrase možete ispeći (osušiti) u rerni i naknadno ih zalepiti na kolač (belancetom, medom...)


Što se testo duže odmara, vaš hleb i peciva će biti ukusniji.
Zato, ako imate malo više vremena, umesite testo ranije i premesite ga nekoliko puta.
Što ga više "masirate" ono će biti lepše i na oko i za nepca.

A šta sve možete napraviti od ovog testa (i slano i slatko, sa nadevima po izboru), pogledajte na fotografijama.









I ne zaboravite da oblik i izgled daju ukus hrani.


Tagovi: slavski kolač, slana peciva, slatka peciva, lisnate kiflice, kiflice sa sirom, kiflice sa lanom, susam kiflice, rol viršle, pecivo sa nutelom, mini pice, integralne kiflice. peciva za dečije rođendane, peciva za poslave, peciva za doručak, koktel pecivo.