kolačići

Thursday, December 31, 2015

Puslice sa makom i orasima



Ovo je poslanica koju sam davno osmislila.
Inspiraciju sam našla u jednom receptu iz novina.
U pitanju je bilo nešto sasvim drugo - slano "vanilica" testo i fil od "buđavog" sira i pavlake.

Ja sam se odlučila za ovu kombinaciju.
Uz napomenu da uvek menjam izgled ovih, po meni, posebnih puslica.


Sastojci za puslice:
4 belanca (jaja srednje veličine)
2 kašike mlevenog maka
2-3 kašike oštrog brašna
prstohvat soli
prstohvat bibera

Sastojci za nadev (mere su okvirne):
100 g krem sira, pavlake ili krem maslaca (može i kombinacija)
70 g sira sa plavim plesnima
10 crnih maslina
20 polovina oraha
biber i beli luk u prahu po ukusu

*Ako koristite veća jaja, stavite 3 kašike brašna.


Priprema:
Za puslice Sjedinite mak i brašno.
Umutite belanca u čvrst sng.
Dodajte so i biber.
Kada smesa postane baš čvrsta umešajte mak i brašno.
Kašičicom ili špricem oblikujte puslice na papiru za pečenje.
Pecite ih 8-10 minuta na 200 stepeni.
Puslice su gotove kada blago porumene.

Za nadev možete sjediniti sireve i premazati puslice.
Ili, puslice premažite pavlakom/sirom, stavite komadić sira sa plavim plesniva, kolut masline i polovinu oraha.
Pospite biberom i uživajte u čarobnom ukusu.



Srećni praznici!

Wednesday, December 30, 2015

Slana pica torta


Slane torte - ukusne i popularne za razna slavlja, a posebno tokom novogodišnjih praznika.
Predlažem sledeću kombinaciju.


Sastojci za kore:
4 jajeta
1 dl ulja
1 dl mleka
6 kašika brašna
2 kašike kečapa
1/2 kašičice praška za pecivo
po ukusu: so i origano

Sastojci za fil:
200 g praške šunke
200 g feta sira
100 g kečapa
100 g kisele pavlake
origano po ukusu
*U fil možete dodati marinirane pečurke i masline (ako volite).


Priprema:
Za kore penasto umutite belanca sa malo soli, dodajte žumanca, potom ulje i mleko.
Umešajte kečap i suve sastojke.
Koru pecite u plehu dimenzija 30*30 na 180 stepeni 7-8 minuta.
Isecite je na tri dela i premažite filom koji ćete pripremiti tako što ćete sjedniti sve navedene sastojke (šunku sitno iseckajte).
Tortu premažite mešavinom sira i neutralne/kisele pavlake.
(Možete koristiti i slatku pavlaku, ali nezaslađenu.)
Dekorišite je po želji - rendanim trapistom, komadima šunke, maslinama...



Recept je objavljen u Politikinom Magazinu, 27.12.2015.

Tuesday, December 29, 2015

Novogodišnji mafini


Zvončići, zvončići, zvone celu noć...
U duhu praznika.
Uživajte u prazničnim mirisima!


Sastojci:
2 veća jajeta
1,25 šolja šećera
1 kesica vanilin šećera (10g)
1 šolja jogurta
2/3 šolje ulja
30 g kakaoa
1 kašičica mlevene/rendane kore od narandže
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica cimeta
2 šolje brašna 
100 g rendane crne čokolade



Priprema:
Umutite penasto jaja i šećer, potom dodajte sve ostale sastojke i sjedinite ih sa prethodno umućenom smesom.
Pleh za mafine obložite papirnim korpicama, sipajte smesu do 2/3 korpic i pecite 25 minuta na 150-170 stepeni.
Od ove količine ćete dobiti 12-15 mafina.


P.S.
Mafine dekorišite u duhu praznika.
Ukoliko želite da dobijete "krive" mafine, pospite ih šećerom u prahu pre pečenja, ali malo više jednu polovinu.

Srećni praznici!
Za "Zvončiće", kliknite OVDE.

Saturday, December 26, 2015

Novogodišnje dekoracije (jestive i nejestive)


Ideje za novogodišnje i božićne dekoracije, možete naći na internetu.
Ali, evo da vam malo olakšam.
Od svega onoga što vam se nađe pri ruci, možete napraviti raznorazne dekoracije, kako jestive, tako i nejestive.
Šerpe, lonci i poklopci - zašto da ne?!
Volim neobične dekoracije.





Čaša za šampanjac (ili za vino), rafija traka, malo suvog cveća, mrežica i mašnica.
I naravno, neizbežne grančice jelke.


Šerpica kao praznični ukras.
Birajte manje šerpice ili lončiće.
Uz malo mašte, mogu biti prelep ukras na vašoj prazničnoj trpezi.


Dekoracije od fondana - za mafine, keksiće, medenjake, torte...


I kolači mogu ulepšati vašu prazničnu trpezu.
Dovoljno je da im dodate grančicu jelke, neke crvene bobice i čarolija je tu.




Slana jela takođe mogu da ulepšaju vašu novogodišnju i božićnu trpezu, na primer ovako:



Medenjaci i medene kućice kao dekoracija za vaš praznični kutak i jelku.



Kada birate suvo cveće, nemojte previše razmišljati.
Iskoristite ono koje vam se na prvi pogled dopadne.
Ovo su ruže koje sam dobila za rođendan i osušila ih.


Jelka je najlepši novogodišnji ukras.
Njoj treba posvetiti najviše pažnje.
Jelkica koju kitim godinama je mala, minijaturna, ali lepa i elegantna.
Držim je na stolu u sobi, u tanjirima i korpici (tanjiri su za ručavanje, a korpica za hleb).


I naravno, Deda Mraz!



Neka vaša novogodišnja trpeza bude drugačija od drugih.

Srećni praznici!

Thursday, December 24, 2015

Čokoladne stene


Katolički Božić kuca na vrata.
Ako danas počinjete da pravite kolače, preporučujem čokoladne stene.
Čokoladne stene su jako jednostavne za pripremu.
Ovaj kolač sam počela da pravim kao dete.
Bilo je to jako davno.
Recept je iz jednog kuvara.
Ne sećam se kako glasi originalni recept, ali ideja je odlična.
Pored navedenih sastojaka možete dodati još neko suvo voće (orašaste plodove).
Čokoladne stene sam pravila i sa suvim kajsijama, kandiranom korom od narandže, bademima, lomljenim keksom...


Prednost ovog kolača je vreme pripreme -  gotov je za 10 minuta.
Došla sam na ideju da ga napravim za Božić jer nisam imala vremena za nešto što zahteva dužu pripremu.
Dekorativan je i miriše na praznike.


Sastojci:
50 g seckanih oraha
50 g seckanih suvih šljiva
50 g seckanih suvih smokava
30 g seckanih pečenih lešnika
20 g suvog grožđa
1 kašičica ekstrakta ruma
200 g crne čokolade
2 kašike ulja

Dekoracija po izboru


Priprema:
Čokoladu i ulje istopite na pari.
Suvo voće i orašaste plodove sjedinite i dodajte rum.
U istopljenu čokoladu umešajte prethodno pripremljene sastojke.
Čokoladne stene možete stavljati u papirne korpice ili kašičicom oblikovati na papiru za pečenje/foliji.
Dekorišite ih po želji - kakaom, komadićima orašastih plodova ili suvog voća.


Srećan Božić!


Kategorija: posni kolači

Recept šaljem Lari (tema: suve smokve - Ajme, koliko nas je!)

Monday, December 21, 2015

Kamut čorba


Kamut je vrsta pšenice (kamut na staroegipatskom znači pšenica).
Radi se o staroj sorti koja se gajila u dalekoj u prošlosti.
U odnosu na običnu pšenicu, kamut poseduje više hranljivih sastojaka, sa posebnim akcentom na proteine i minerale.
Zrno kamuta je veće od zrna obične pšenice.
Orašastog je ukusa.
(Više o kamutu, možete naći na internetu.)


Kamut malo sporije apsorbuje vodu.
Ako ga potopite preko noći, do ujutru neće upiti vodu.
Najbolje je kuvati ga na nižoj temperaturi bez prethodnog potapanja.
Dužina kuvanja varira od 35 do 60 minuta.
Savetujem da skuvate veću količinu i čuvate je nekoliko dana u frižideru.
Kuvan kamut možete koristiti za salate, čorbe, variva, poslastice (umesto obične pšenice).
Predlažen hranljivu posnu čorbu.


Sastojci:
1 crni luk
1/2 praziluka
1 crvena paprika
2 šargarepe
1 šolja kukuruza šećerca
1 šolja kuvanog kamuta
2 kašike ulja
1-2 kašičice morske soli
1/2 kašičice bibera
peršunov list


Priprema:
Na vrelom ulju kratko propržite povrće koje ste prethodno sitno iseckali ili izrendali.
Promešajte nekoliko puta, dodajte kamut i 1 l vode.
Kuvajte dok povrće ne omekša.
Po želji možete dodati još vode.
Začinite je i služite toplu.



Ako ne možete da nabavite kamut, zamenite ga običnom pšenicom.

Skuvala sam više kamuta i od jednog dela  napravila ukusnu Salatu.

*Kamut sam kupila u Mađarskoj. Pretpostavljam da ga ovde ima u prodavnicama zdrave hrane.

Sunday, December 20, 2015

Leopard kolač


Posle lubenica hleba, vrlo popularan Leopard hleb u mom izvođenju.
Po meni je ovo kolač/štrudla, tačnije, savršena poslastica za doručak ili užinu.
Uz dodatak cimeta i narandže, miriše na praznike.
Još jedan predlog možete videti OVDE.


Sastojci:
400 g mekog brašna tip 400
80 g šećera
1 kesica vanilin šećera
2 kašičice suvog kvasca
2 kašike rendane kore od narandže
80 g otopljenog maslaca
2,5 dl mlakog mleka

za svetliji deo:
1 kašičica kakaoa

za tamniji deo:
50 g istopljene crne čokolade
1 kašičica cimeta


Priprema:
Sjedinite sve suve sastojke, dodajte mleko i maslac, pa umesite glatko testo.
Podelite ga na tri dela (deo koji ostaje beo neka bude malo veći.

U jedan deo dodajte kašičicu kakaoa i umesite ga (to će biti svetliji deo).

U drugi deo dodajte istopljenu čokoladu (ili kašiku kakaoa) i cimet, takođe umesite - sjedinite sve sastojke (to će biti tamniji deo).

Podelite svaki deo testa na po 7 delova.
Ostavite ih da se malo odmore, 15-tak minuta.

Od svetlijeg dela napravite rolnicu, tamnije braon testo razvijte u dužini svetlije rolnice, takođe i belo testo, ali malo šire od braon..
Rolnicu uvijte prvo u tamno braon testo, potom u belo.

Postupak uvijanja ponavljajte dok ne utrošite sve komade testa.

U modlu nauljite ili obložite papirom za pečenje.
Poređajte rolnice (između ih premazujte vodom).

Kolač ostavite na toplom mestu da naraste (oko pola sata).

Premažite ga, po želji, umućenim jajetom.

Pecite ga na 170 stepeni 30-tak minuta.


Pečeni kolač možete preliti čokoladnom glazurom.


Savet:
U tamnija testa, po želji, možete dodati mlevene orašaste plodove.
Leopard kolač/hleb možete peći u modli za hleb ili u plehu po izboru.