Monday, January 4, 2016

Prebranac sa bundevom


Prebranac se najčešće priprema za vreme posta.
Ovo posno jelo je posebno popularno tokom posnih slava i za Badnje veče.
Glavni sastojci su krupni pasulj (tetovac) i crni luk.
Svi ga pripremaju na svoj način.
Najčešće ređaju red pasulja, red prženog luka...
Neko dodaje alevu papriku, neko ne.
Ja ga pripremam na više načina.
A ovo je jedan od njih.


Sastojci:
300 g krupnog pasulja
300 g barene bundeve
2 lista lovora
1 kašika aleve paprike
po ukusu: mešavina začina, beli luk, so, biber, mrvljena ljuta paprika i đumbir.
400 g sitno iseckanog crnog luka
1-2 dl ulja


Priprema:
Pasulj skuvati na uobičajen način - prvo ga potopiti da nabubri, promeniti vodu dodati lovor list i kuvati dok ne omekša.
Dok se pasulj kuva, pripremiti crni luk.
U šerpu staviti 1 dl vode i 1 dl ulja, dodati crni luk i dinstati na nižoj temperaturi dok voda ne ispari.
Pojačati temperaturu i zapržiti luk, dodati alevu papriku kao i ostale začine.
Sjediniti sa izgnječenom bundevom i pasuljem.
Dodati oko 2-3 dl vode u kojoj se kuvao pasulj.
Zapeći ga u rerni na 200 stepeni oko pola sata.


Crni luk možete pržiti na uobičajen način.
Ali s obzirom da je u pitanju veća količina luka koja zahteva više ulja, savetujem da ga pripremite kako sam napisala.


Za pripremu prebranca je korišćena hokaido bundeva.
Podrazumeva se da možete koristiti onu koji volite.
Na isti način, pripremam i prebranac sa šargarepom.


Recept je objavljen na portalu Danas.rs

No comments:

Post a Comment