kolačići

Wednesday, March 23, 2016

Karamel keks



Nisu medenjaci već keks.
Obično ih nazivam medenjacima, ali s pobzirom da ne sadrže med, nema logike tako ih nazivati.
Ovako priprmljen keks mogu konzumirati vegani.
Pogodan je za vreme posta, ali i za svaki dan.
Karamel keks nije sladak s obzirom da se za njegovu pripremu koristi karamelizovan šećer.
Ukoliko želite da vaš keks bude slađi, uvaljate ga nakon pečenja u mešavinu šećera u prahu i vanile.
A možete ga preliti otopljenom čokoladom.
Ukoliko koristite namirnice životinjskog porekla, margarin zamenite maslacem.
Takođe možete koristiti i neku drugu masnoću po izboru - kokosovo ulje, prečišćeni maslac, svinjsku mast...


Sastojci:
150 g šećera
70 ml vode
70 g margarina
100 g crnog brašna
200 g oštrog belog brašna
1/2 kašičice sode bikarbone
1 kašičica cimeta
1 kašičica vanilin šećera
1 kašičica rendane kore od pomorandže
1/2 kašičice muskatnog oraha


Priprema:
Karamelizujte šećer dok ne dobije lepu svetlo braon boju.
Dodajete margarin i vodu.
Kuvajte na nižoj temperaturi dok se sastojci ne sjedine.
Prohladite smesu, kada postane mlaka, dodajte sve ostale sastojke i izmešajte varjačom.
Testo upakujte u plastičnu kesu, stavite ga u frižider i hladite oko sat vremena.
Premesite ga i razvijte oko 5 mm debljine na podlozi koju ste posuli brašnom.
Secite uskršnje oblike - zeke, pilić i slično.
Ređajte u pleh obložen papirom za pečenje sa razmakom od oko 2 cm između dva keksa.
Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 12-13 minuta.



Recept šaljem Mariji sa bloga Mirisna teka kao ulaznicu za blogersku igricu Ajme, koliko nas je!.
Muskatni orah je tema za mart 2016. godine.


Tokom pečenja proveravajte da li je keks dovoljno pečen.
Ja volim da ga malo jače ispčem jr je onda hrskaviji.
A kada odstoji nekoliko dana, bude mek (posebno ako se pospe šećerom u prahu).
Aroma mu je intenzivnija kada se malo duže peče.


No comments:

Post a Comment