kolačići

Wednesday, April 27, 2016

Uskršnja jaja u belom vinu


Izbeljivanje jaja je prva faza bojenja jaja u belom vinu.
Jaja možete izbeleti bez obzira na to za koji način dekorisanja ste se odlučili.
Proces izbeljivanja je vrlo jednostavan.
Pisala sam o tome više puta, ali da utvrdimo gradivo.
Bitno je da znate da nema potrebe sipati veliku količinu sirćeta.
Veća količina sirćeta ne znači da će efekat biti bolji.


Izbeljivanje jaja radim tako što na 10-tak jaja koristim oko 1 dl sirćeta.
Jaja iz frižidera prelijte hladnom vodom, da ogrezne, dodajte sirće i 1 kašiku soli.
Kuvajte ih na uobičajen način.
Pošto jaja treba kuvati u belom vinu da bi se dobio željeni efekat, kada ih izbeljujem, kuvam ih oko dva minuta.
Prohlađena jaja istrljam, isperem, vratim u šerpu i prelijem mlakim vinom.
(Bitno je da jaja i vino imaju približno istu temperaturu.)


Jaja farbana u vinu (belom ili crnom) imaju sedefasti sjaj.
Možete kombinovati belo i crno vino - dobićete svetliju purpurnu nijansu.


U belo vino možete dodati jestive boje (boje za torte i kolače) kako biste dobili neku drugu boju.
Na 1/2 l belog vina biće vam dovoljna 1 kesica jestive boje (3g).
Izbeljena jaja prelijte vinom u koje ste rastvorili boju i kuvajte ih 10-15 minuta.
Ostavite ih da se ohlade u vinu.
Izvadite ih i ostavite da se osuše.
Izbeljena jaja kuvana u belom vinu dobijaju sedefasti sjaj kada se osuše.


Vaša uskršnja jaja su sada spremna za dekoraciju (po želji).


A ljuska, ona "savršeno " pukne kada vam jaje ispadne iz ruke.
Šare - one su se stvorile same od sebe.


Moj prvi post na ovu temu (a ujedno i najtraženiji) se nalazi OVDE.





No comments:

Post a Comment