Sunday, May 15, 2016

Rolat sa jagodama


Sezona jagoda je počela pre oko mesec dana.
Svakog dana su sve lepše i ukusnije.
Još uvek nisu spremne za zimnicu, ali za kolače jesu.
Sa jagodama možete napraviti razne ukusne poslastice - torte i kolače.
Nisu vam neophodni neki posebni recepti, možete da kombinujete oko što volite.


Kao inspiracija, poslužio mi je recept Aleksandre Gorek, blog Vanilla & Staubzucker.
Kako izgleda njen rolat sa jagodama, možete videti na fotografiji.


Aleksandrin recept se nalazi OVDE.

(971/ 8.maj 2016. Politika Magazin)

Biskvit (šolja od 2 dl):
3 jajeta
2/3 šolje šećera
1 kesica vanilin šećera
1/2 šolje ulja
1/4 šolje mleka
1 šolja mekog brašna
1 kašika kakaoa
1/2 kašičice praška za pecivo

Fil:
2 dl slatke pavlake
150-200 g svežih jagoda
marmelada po potrebi

Dekoracija:
100 g čokolade za glazuru
po potrebi jagode



Priprema biskvita:
Penasto umutite belanca, dodajte šećer mutite dok se on ne potopi, zatim dodajte žumanca, pa ulje, mleko i na kraju umešajte suve sastojke koje ste prethodno sjedinili.

Za ovu količinu bi bilo poželjno koristiti pleh od rerne (ja sam koristila pleh dimenzija 30*30 cm zato je moj biskvit malo deblji).

Pleh obložite papirom za pečenje i pecite ga 10-tak minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Biskvit prohladite nekoliko minuta, pa ga uvijte (zajedno sa papirom) i upakujte u vlažnu krpu.

Priprema fila:
Umutite slatku pavlaku i dodajte šećer po ukusu.
Jagode iseckajte na sitnije komade i sjedinite sa pavlakom.

Filovanje:
Odvijte biskvit, premažite ga mlakom marmeladom po izboru.
Preko marmelade, namažite fil od jagoda i slatke pavlake.
Urolajte ga.

Rolat premažite marmeladom i sa gornje strane.
Prelijte  ga istopljenom čokoladom i dekorišite jagodama.

P.S.
Čokoladna glazura i marmelada (na gornjoj strani) nisu obavezni.
Rolat možete posuti šećerom u prahu  i kakaom, na primer.


*Napomena:
Ukoliko nemate marmeladu koja se uklapa uz ovaj rolat, možete je pripremiti od nekog crvenog voća - jagoda, malina, višanja...
Ja sam izabrala maline - sjedinila sam zamrznute maline i šećer.
Kuvala sam ih desetak minuta na srednjoj temperaturi.
Ukoliko se odlučite za jagode ili višnje, nakon 10-tak minuta kuvanja, izmiksajte ih štapnim mikserom.
Za marmeladu od malina sam koristila 250 g malina i 100 g šećera.


A uz rolat sa jagodama se odlično uklapa sok od jagoda.


A za poneti, izgleda ovako:


Recept je objavljen na portalu Recepti i Kuvar online.

Recept je objavljen na portalu Danas.rs

3 comments:

  1. za njen biskvit nam pronađi još samo i prevodioca ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ima napisano i na hrvatskom. Biskvit je isti, samo sam ja šoljice pretvorila u šolje :)

      Delete
  2. tvoja dekoracija mi je slađa, a poješću i peteljke ;)))) grrrr

    ReplyDelete