kolačići

Tuesday, September 13, 2016

Ljutenica


Ljutenica vas asocira na nešto ljuto?!
Upravo tako - ljutenica je ljuta zimnica.
Ljutenica se može pripremiti na više načina - najbitnije je da bude ljuta.


Ljutenica se priprema od pečenih, barenih i živih paprika.
Uz dodatak paradajza ili bez - kako kome odgovara.


Ljutenicu možete začiniti biberom, arome radi.
Zelenu ljutenicu sam začinila crnim biberom.


Za one koji vole da eksperimentišu, predlažem kombinaciju pečenih i barenih paprika.
Kako god da je napravite, ljutenica će biti ljuta.
Ajvar na vrlo jednostavan način može postati ljutenica - dodajte ljute papričice i dobićete ajvar-ljutenicu ili ljuti ajvar.
Ne zaboravite da ukus ljutenice zavisi i od toga koje sastojke koristite - od vrste slatke, ali i ljute paprike.


Vaša ljutenica ne mora biti crvene boje.
Pripremala sam ljutenice od paprika raznih boja.
Žuta, narandžasta, zelena ili crvena ljutenica stvar je izbora.
U zavisnoti od boje, razlikuje se i ukus ljutenice.
A može se pripremiti i šarena ljutenica - iskombinujte paprike raznih boja.


Ovom prilikom delim sa vama recept za brzu ljutenicu.
Ova ljutenica se priprema od termični neobrađene paprike.
Po istom receptu se može napraviti i ljutenica od pečene paprike ( u tom slučaju smanjite količine soli i šećera).


Ljutenica, sastojci:
3 kg crvenih paprika
2 kg mesnatog paradajza
1/2 kg mesnatih ljutih papričica
2,5 dl ulja
2 glavice belog luka
1/2 šolje soli
1/2 šolje šećera
1/2 šolje sirćeta
1 vezica peršunovog lista
*šolja od 2 dl


Ljutenica, priprema:
Paprike očistite, isecite na manje komade i sameljite na mašini za meso.
(Ukoliko želite, paprike pre mlevenja možete blanširati kao za ajvar od barenih paprika).

Paradajz operite i ispecite ga u rerni na visokoj temeparturi (na 200 stepeni oko pola sata, dužina pečenja zavisi od veličine paradajza).
Kada se paradajz prohladi, oljuštite ga i usitnite, delimično (možete ga samleti na mašini kao i papriku).

Ljute papričice ispecite (na roštilju, plotni, u rerni...).
Ohlađene paprike oljuštite, skinite peteljke, ali semenke ostavite.
I ljute papričice, sameljite.

Ulje dobro zagrejte, dodajte samlevenu (slatku) papriku i beli luk koji ste izgnječili (koristite presu za beli luk).

Papriku pržite oko pola sata na srednjoj temperaturi uz mešanje.

Dodajte paradajz i ljutu papriku i pržite još oko pola sata.

Na kraju dodajte: so, šećer, sirće i iseckan peršunov list.

Kuvajte još desetak minuta.

Ljutenicu sipajte u sterilisane teglice, zatvorite ih po želji metalnim zatvaračima ili celofan, stavite u dunst i čuvajte na uobičajen način.

*Dužina kuvanja zavisi od veličine šerpe i ringle. Ukoliko koristite veću šerpu i veću ringlu, vaša ljutenica će pre biti gotova.

Recept za ajvar od barenih paprika je  ovde.



Ljutenica može biti više ili manje ljuta.
Koliko će vaša ljutenica biti ljuta, zavisi od vašeg ukusa.


Ili ljutenica sa mašnom - odlučite sami.


Najmanja ljuta papriča je, pogodili ste, iz naše bašte.

Narandžasta ljutenica

Zelena ljutenica

Feferoni (ljute papričice)

Recept je objavljen na portalu Recepti i Kuvar online.

No comments:

Post a Comment