kolačići

Friday, November 4, 2016

Krompir salata


Krompir salata - ukusna i fina.
Kao što sam naziv govori, glavni sastojak je krompir.
Pored krompira, obavezni sastojci su: crni luk, ulje, so i sirće.
Krompir salatu možete prilagoditi svom ukusu.
Pored navedenih sastojaka, najčešće dodajem kari, mleveni biber i peršunov list.
Takođe i domaću mešavinu začina.
A vi je "začinite" kako volite.


Tata pravi najbolju krompir salatu.
Ranije sam češće odlazila kući, petkom uveče kao i većina studenata.
Kada su me pitali šta da spreme za večeru, odgovor je bio: "krompir salata".
Tata stavlja malo više ulja, karija i crnog luka.
Sastojci su manje-više isti, ali ta krompir salata je najbolja.


Kada sam bila mala, moja baba je pravila najlepšu krompir salatu.
"Moja baba" jer smo nas tri sestre imale tri babe.
Kako? Eto tako...
Baba je ljuštila još topao krompir solila ga i prelivala uljem.
Mlak krompir poprskan uljem i posoljen ima čaroban ukus.


Ukus pomenute salate najviše zavisi od samog krompira.

Preporuka je da se koristi crveni/roze krompir i ako je moguće domaći.

Moji ukućani najčešće biraju manje plodove.

Ja to pravilo ne poštujem - obično kupim krompir koji nađem u obližnjem marketu.

Zato moja krompir salata nema taj poseban šmek.
Ali ne marim.

Ova omiljena salata je popularna tokom zimskih meseci, posebno za vreme posta.

U našoj kući je bila nezaobilazni prilog uz ribu.

Dobro pretpostavljate - u mom tanjiru ribi  mesta bilo nije.


Da ne zaboravim da vam kažem - krompir treba kuvati u ljusci.
To je po meni prava krompir salata, originalna.

Ukus je zaista drugačiji kada se krompir kuva u ljusci u odnosu na oljušteni.

Da ne bude zabune, krompir salatu ne pravim uvek po pomenutim "pravilima" - jer pravila postoje da bi se kršila.
Koristim i beli krompir, ljuštim ga, seckam na kockice, pa kuvam...

Mere su okvirne.
Sastojke prilagodite potrebama i ukusu.


Krompir salata, sastojci:
1 kg crvenog krompira
1 manja glavica crnog/ljubičastog luka
3 kašike ulja
3 kašike sirćeta
3 kašike vode
1 kašičica domaće mešavine začina
1/2 kašičice karija
so i biber po ukus
peršunov list


Krompir salata, priprema:
Krompir dobro operite.
Stavite ga u šerpu, nalijte vodom da "ogrezne" i stavite da se kuva.
Kada provri, smanjite temperaturu i kuvajte ga dok ne omekša.
Poželjno je da birate krompire prilbližno iste veličine kako bi se svi skuvali u isto vreme.

Krompir možete kuvati i u ekspres loncu - na taj način skraćujete vreme kuvanja (najčešće ga tako kuvam).
U tom slučaju je vreme kuvanja oko 10 minuta (od momenta kada lonac počne da "pišti").
Vreme kuvanja svakako zavisi i od veličine krompira.

Prohlađen krompir oljuštite i isecite na komade željene veličine i oblika.

Crni luk takođe isecite onako kako vam se dopada (obično ga seckam na sitne kockice, tata ga renda na tanke kolutove, a baba je sekla krupnije komade).

Preko krompira stavite luk, prelijte uljem i blago izmešajte.

Sjedinite začine, vodu i sirće, pa prelijte preko salate.
Ponovo izmešajte lagano.

Prilikom služenja, po želji, krompir salatu možete posuti peršunovim listom.


Ovo je najjednostavnija, posna, varijanta krompir salate.

Krompir salata se može služiti mlaka ili ohlađena, stvar ukusa.

Znam da mnogi stavljaju kuvana jaja i još svašta nešto.
Kako će biti "začinjena" vaša krompir salata, odlučite sami.


Tri babe, tri sestre i tri brata.
Moja baba je bila Zaga, a brat Pera.
Braća su na okupu, sestre su ostale dve, a baba jedna...




No comments:

Post a Comment