kolačići

Saturday, April 30, 2016

Punjene kifle



Priprema ovog ukusnog peciva je vrlo jednostavna - Testo po izboru, nadev po želji.

Ne može da ne uspe.


Kvasno testo možete pripremiti na sledeći način (za 15 komada):
500 g brašna, 2,5 dl vode/mleka, 1 kašičica soli, 2 kašičice šećera, 3-4 kašike ulja, 2-3 kašike kisele pavlake, 1/2 kvasca.

Testo umesite na uobičajen način.

Kada naraste, razvijte u što duži pravougaonik i premažite mekim maslacem/margarinom/mašću i uvijte rolat.


Isecite na komade dužine oko 8 cm i oblikujte kifle - rolanjem krajeva.


Ostavite ih da odstoje 15-tak minuta, premažite umućenim jajetom, pospite semenkama, zasecite po sredini, rastvorite i punite.


Ja sam punila pola sa spanaćem, sirom i sirom sa plavim plesnima (negde sam dodala zrna crvenog pasulja).

.
Druga polovina - paradajz, masline, origano, feferoni, čajna kobasica, kačkavalj.


Ostavite ih da se odmaraju oko pola sata i pecite 15 minuta na 220 stepeni.



Inspiraciju sam našla u pekari.
Kupila sam slično napravljen vegetarijanski sendvič.
Ove kifle izgledom podsećaju na tursku picu, ali i na čamce.
Napomena:
Uvk koristim manje kvasca, a testo umesim uveče za ujutru.

Wednesday, April 27, 2016

Uskršnja jaja u belom vinu


Izbeljivanje jaja je prva faza bojenja jaja u belom vinu.
Jaja možete izbeleti bez obzira na to za koji način dekorisanja ste se odlučili.
Proces izbeljivanja je vrlo jednostavan.
Pisala sam o tome više puta, ali da utvrdimo gradivo.
Bitno je da znate da nema potrebe sipati veliku količinu sirćeta.
Veća količina sirćeta ne znači da će efekat biti bolji.


Izbeljivanje jaja radim tako što na 10-tak jaja koristim oko 1 dl sirćeta.
Jaja iz frižidera prelijte hladnom vodom, da ogrezne, dodajte sirće i 1 kašiku soli.
Kuvajte ih na uobičajen način.
Pošto jaja treba kuvati u belom vinu da bi se dobio željeni efekat, kada ih izbeljujem, kuvam ih oko dva minuta.
Prohlađena jaja istrljam, isperem, vratim u šerpu i prelijem mlakim vinom.
(Bitno je da jaja i vino imaju približno istu temperaturu.)


Jaja farbana u vinu (belom ili crnom) imaju sedefasti sjaj.
Možete kombinovati belo i crno vino - dobićete svetliju purpurnu nijansu.


U belo vino možete dodati jestive boje (boje za torte i kolače) kako biste dobili neku drugu boju.
Na 1/2 l belog vina biće vam dovoljna 1 kesica jestive boje (3g).
Izbeljena jaja prelijte vinom u koje ste rastvorili boju i kuvajte ih 10-15 minuta.
Ostavite ih da se ohlade u vinu.
Izvadite ih i ostavite da se osuše.
Izbeljena jaja kuvana u belom vinu dobijaju sedefasti sjaj kada se osuše.


Vaša uskršnja jaja su sada spremna za dekoraciju (po želji).


A ljuska, ona "savršeno " pukne kada vam jaje ispadne iz ruke.
Šare - one su se stvorile same od sebe.


Moj prvi post na ovu temu (a ujedno i najtraženiji) se nalazi OVDE.





Tuesday, April 26, 2016

Žuta boranija


Boranija, žuta, zelena, šarena... Pljosnata  ili okrugla.
Bez obrika na oblik i boju, gotovo uvek je kuvam na isti način.
Ništa ja tu ne bih dirala.
Ali, ponekada se desi da je pripremim i na neki drugi način.
Ovo je jedan od njih. 


Sastojci:
2-3 kašike ulja
1 manja glavica crnog luka
2 šargarepe
1 crvena paprika
2 čena belog luka
400-500 g žute boranije
5 kašika ovsenih pahuljica
3-4 grančice mirođije
1/2 kašičice karija
so i biber po ukusu


Priprema:
Na vrelom ulju kratko propržiti sitno iseckan crni luk, šargarepu, crvenu papriku i bli luk.
Dodati boraniju i ovsene pahuljice.
Naliti vodom da "ogrezne".
Kuvati na srdnjoj temperaturi 15-tak minuta (po potrebi dolivati vodu).

Začiniti mirođijom, karijem, solju i biberom.
Prokuvati još koji minut.


Napomena:
Crvenu papriku prethodno možete kratko prepeći na ringli.
Umesto ovsenih pahuljica možete koristiti nešto drugo po izboru što će ovom jelu dati kremastu teksturu - brašno, neke druge pahuljice, pirinač...
I naravno, prilikom služenja možete dodati usitnjen beli luk, pavlaku, sirće...
Podrazumeva se da na isti način možete pripremiti boraniju sa mesom.


Monday, April 25, 2016

Prelivena pita sa sirom


Ugledah kiselu pavlaku u frižideru, pa mi je palo na pamet da napravim nešto slano, ali šta?!
Nedostajala su mi jaja, a padala je kiša.
Ipak sam otišla da ih kupim...
Mislila sam da napravim neku projaru, ali u trenutku sam se predomislila.


Sastojci za testo:
2 veća jajeta
2 dl kisele pavlake
1 šolja brašna (od 2 dl)
1/3 šolje pšeničnog griza
1 kašičica senfa
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice soli

Sastojci za preliv:
1 jaje
200 g feta sira
1 dl kisele vode


Priprema:
Prvo uključite rernu na 200 stepeni.
Modlu prečnika oko 27 cm obložite papirom za pečenje.
Za testo umutite sve navedene sastojke i sipajte u modlu.
Pecite desetak minuta, u zagrejanoj rerni.

Za preliv umutite jaje, sir i gaziranu vodu.

Izvadite modlu iz rerne, testo izbockajte viljuškom, prelijte prethodno umućenom smesom i pecite još 15-tak minuta.


Ukus ovako pripremljene pite je drugačiji nego kada se svi sastojci odmah sjedine.

Ne zaboravite da oblik i izgled daju ukus hrani.

U testo i/ili fil možete dodati začine po izboru.


Friday, April 22, 2016

Beskvasni ražani hleb i brusketi



Kad je u pitanju beskvasni hleb, najviše mi se dopada hleb dobijen prirodnom fermentacijom.
Možete kombinovati brašna po izboru, odnos i priprema su isti.
Recept je OVDE.
(Sastojci za hleb sa donje slike: 1 šolja mekog crnog brašna, 2 šolje integralnog ražanog brašna, 1,5 šolja vode i 1 kašičica morske soli.)


Kada nemam dovoljno vremena, proces pripreme hleba ubrzavam sodom bikarbonom i limunom ili praškom za pecivo.


Sastojci:
20 g ovsenih mekinja
300 g ražanog brašna
1 kašičica soli
320 ml vode
100 g mekog brašna po izboru
1 kašičica praška za pecivo
50 g semenki suncokreta (opciono)
50 g indijskog oraha (opciono)


Priprema:
Sjedinite ražano brašno, mekinje, so i vodu.
Posudu upakujte i ostavite da odstoji nekoliko sati.
Izmešajte meko brašno, prašak za pecivo, semenke suncokreta i iseckan indijski orah.
Dodajte u smesu od ražanog brašna i umesite testo.
Oblikujte hleb posipajući ga brašnom.
Stavite ga pleh ili modlu i pecite u zagrejanoj rerni 15 minuta na 200 i 10 na 170.


Od ovako pripremljenog ražanog hleba možte pripremiti ukusne bruskete.
Sjedinite maslinovo ulje, morsku so, začinsko bilje i malo belog luka u prahu.
Premažite kriške hleba tanko isečene i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10-15 minuta.
*Količline sastojaka zavise od toga koliko ćete brusketa napraviti.
Okvirno, 1 kašičica ulja je dovoljna za jednu veću krišku hleba.
Na bruskete možete dodati još neke sastojke po želji.


Hleb možete peći u modli ili oblikovati veknicu i peći u običnom plehu, stvar izbora.
Hleb je podjednako ukusan i kada se napravi bez semenki i orašastih plodova (veknica je bez).


U pitanju je hleb koji toleriše Hrono ishrana/Hrono kuhinja.
Koja ćete brašna koristiti kao i sredstva za narastanje testa, zavisi od vašeg izbora.
Napominjem da je spelta žitarica slična pšenici, tako da ukoliko koristite brašno od obične pšenice (integralno ili crno) niste grešni.

Ovaj hleb se (po meni) odlično slaže uz maslac i sir sa plavim plesnima.



Wednesday, April 20, 2016

"Sve ili ništa" - Ručak


To su oni momenti kada nemate vremena da kuvate, a još manje znate šta biste napravili za ručak.
Tada otvorite frižider i iskombinujete sve što se nađe u njemu - "sve ili ništa".
Nema sredine, a vaš ručak je gotov za čas.
Možete kombinovati bilo koje namirnice, nije obavezno da koristite navedene.
Sastojci koje sam koristila predstavljaju zatečeno stanje u frižideru - od svega po malo.


Sastojci:
3 kašike ulja
1/2 praziluka
2 šargarepe
2 krompira
6 većih šampinjona
3 lista blitve
3 grančice mirođije
1 čen belog luka
1 kašika ovsenih pahuljica
so i biber po ukusu


Priprema:
Praziluk, šargarepu i krimpir sitno iseckajte i pržite na vrelom ulju petminuta uz neprekidno mešanje.
Sipajte pola šolje vode i kuvajte na srednjoj temperaturi dok povrće ne omekša (po potrebi dolivajte vodu).
Dodajte sve ostale sastojke (šampinjone, blitvu, beli luk i mirođiju iseckajte).
Začinite po ukusu i kuvajte još 5 minuta.



*Gustinu jela odredit sami - prilagodite ukusu.

Monday, April 18, 2016

Rozen karamel (torta/kolač)


Uobičajen način pripreme Rozen torte jeste sa orasima i šećernom, roze, glazurom.
Naravno, postoje varijacije na temu: Rozen plus, Rozen sa lešnicima, Rozen sa makom...
Korice za Rozen tortu možete iskoristiti na dosta načina.
Odlučila sam da napravim Rozen karamel tortu tj. kolač (kolač svrstavam u kategoriju: sitni kolači).


Ovo je posna varijanta, za mrsnu varijantu, margarin zamenite puterom, a posnu plazmu, mrsnom.
Možete koristiti bilo koji mleveni keks, ali po meni plazma daje bolji ukus.

Sastojci:
5-6 korica za rozen tortu:
300 g šećera
220 ml vode
2 kesice vanilin šećera
200 g margarina
300 g sitno mlevenih oraha
100 g mlevene posne plazme

Glazura:
150 g crne ili bele čokolade
1 kašika margarina
3-4 kašike mlevene plazme


Priprema:
Karamelizujte šećer na nižoj temperaturi.
Kada dobije lepu braon boju, dodajte vodu, vanilin šećer i margarin iseckan na kockice.
Kuvajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Umešajte orahe, a kada se smesa malo prohladi, dodajte plazmu.
Mlaku smesu podlite na 4-5 delova i nafilujte kolač/tortu.
Rozen tortu pritisnite nečim teškim kako bi se korice i fil zalepili jedno za drugo.
Držite u frižideru preko noći.
Prelijte glazurom od crne ili bele čokolade i pospite mlevenom plazmom.
Kada se glazura stegne, secite na kocke ili šnite.


*Napomena:
Da li će vam Rozen torta uspeti (bilo koja) prilično zavisi od toga kakve su kore - neke su suvlje neke mekše.
Kore koje koristim su obično malo suvlje, pa sam sastojke prilagodila takvim korama.
Ukoliko želite da upotrebite sve kore, količine sastojaka povećajte (srazmerno).



Sunday, April 17, 2016

Loptice sa čvarcima


Loptice ili pogačice sa čvarcima - kako ko voli.
Sastojcu su isti samo je način pripreme malo drugačiji.
Ono što ne volim kada vidim u receptima za pogačice sa čvarcima jeste dodavanje margarina ili ulja.
Jednostavno, ako su to prave pogačice, treba koristiti svinjsku mast.


Sastojci:
600 g brašna tip 500
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1/2 kašičice mlevenog bibera
300 g mlevenih čvaraka
2 jajeta
10 g svežeg kvasca
2 dl jogurta
1 dl gazirane vode

Za završnicu:
jaje, morska so i semenke po izboru

Napomena: Ukoliko nemate dovoljno čvaraka, dodajte mast.


Priprema:
Sjedinite sve suve sastojke, napravite udubljenje, dodajte mlevene čvarke, jaja, jogurt i kvasac razmućen u kiseloj vodi.
Umesite testo i ostavite ga da se udvostruči.
Od testa oblikujte loptice veličine većeg oraha i stavljajte ih u običan pleh ili u modlu za projice.
Premažite ih umućenim jajetom, pospite semenkama i solju i ostavite da narastu dok se rerna ne zagreje na 200 stepeni.
Pecite ih oko 15 minuta, tj. dok ne porumene.