kolačići

Tuesday, May 31, 2016

Baklava sa jagodama


Baklava sa višnjama, sa orasima, sa kokosom, sa suvim grožđem...
A zašto ne bi mogla i baklava sa jagodama?!
Najpopularnija je baklava sa višnjama.
Ali dok ne stignu višnje, može i ukusna baklava sa jagodama


Sastojci:
1 kg jagoda (okvirno)
500 g tankih kora (12 kora)
3 jajeta
0,5 dl ulja
2 dl jogurta
5 kašika šećera
1 kašika vanilin šećera
24 kašike griza (za svaku štrudlu po 4)

Sirup:
600 g šećera
6 dl vode
1 kesica vanilin šećera
1/2 limuna


Priprema:
Jagode očistite i isecite na manje komade.
Umutite jaja, jogurt, šećer i vanilin šećer.
Za svaku štrudlu spajajte po dve kore.
Prvu koru premažite sa 5-6 kašika fila, pospite sa 2 kašike griza, stavite drugu koru, po njoj poređajte komadiće jagoda i pospite sa 2 kašike griza.
Uvijte štrudlu.
Postupak ponavljate dok ne utrošite sve kore.
Ređajte u podmazan pleh.
Isecite štrudle na željene komade i premažite sa nekoliko kašika fila.
Pecite oko 25 minuta na 200 stepeni.

Za sirup prokuvajte vodu i šećer, nekoliko minuta od momenta kada provri.
Dodajt iseckan limun i vanilin šećer.
Isključite ringlu i ostavite da se "krčka" dok se ringla ne ohladi.
Mlaku baklavu prelijte mlakim sirupom.

Količinu sirupa prilagodite ukusu, plus/minus.


Ukoliko imate više od 12 kora, sastojke podelite na srazmerni broj delova.


Recept je objavljen na portalu Recepti i Kuvar online.

Monday, May 30, 2016

Sirup od jagoda



Sok od jagoda je jedan od najpopularnijih sokova.
Za nekoga sve, za svakoga po nešto.
Bistri ili mutni sok od jagoda - odlučite sami.


Sastojci:
3 dl vode
300 g jagoda
100 g šećera




Priprema:
Sjediniti sve sastojke (jagode iseckati na manje komade).
Kuvati oko pet minuta, od momenta kada provri.
Ostaviti da se ohladi.
Procediti sok i dodati limunsku kiselinu, vitamin C ili sok od limuna, po ukusu.


Ostatak jagoda možete iskoristiti za kolače.


Količina je za oko 500 ml sirupa.


Ukoliko volite "mutne" sokove, izblendirajte jagode i tečnost, pa procedite kroz gazu ili cediljku kako biste odstranili kostice.
Tako ćete dobiti sirup za gusti sok od jagoda.

Saturday, May 28, 2016

Sok od zove začinjen đumbirom


Zova - mirisna, zdrava i ukusna.
Miris joj je specifičan - ili je volimo ili je ne volimo.
Spadam u prvu grupu, obožavam je.
Sok od zove možete pripremiti na uobičajen način.
Moja preporuka je da probate sa dodatkom đumbira.


Sastojci:
15 cvetova zove
1 limun
3 cm đumbira
2 l vode
zaslađivač po želji


Priprema:
Đumbir i limun iseckajte na sitnije komade.
Dodajte cvetove i prelijte vodom.
Sok procedite nakon 8 sati.
Zasladite ga po želji.
Ovako pripremljen sok možete razblažiti i koristiti ga kao aromatizovanu vodu (dodajte još 1 l vode, ali nemojte dodavati zaslađivače).


Sok od zove možete napraviti i po receptu koji se nalazi Ovde.


Sok od zove retko pripremam za zimu.
Uvek koristim svež, pa ga u skladu sa tim pripremam na sličan način.
Na fotografijama je sok u fazi pripreme.
Kada je gotov, delimično je mutan.

I naravno, zekan.



Friday, May 27, 2016

Gusta čorba od graška


Mladi grašak, mlada šargarepa, krompirići...
Od navedenog povrća možete pripremiti razne specijalitete,
Sada sam se odlučila za hranljivu, gustu, čorbicu koja se priprema o čas posla.
Biće vam dovoljno 15-tak minuta.


Sastojci:
2 šake mladog graška
3-4 mlade šargarepe 
3 mlada krompira
so i biber po ukusu
2-3 grančice mirođije

Oko 1 l vode



Priprema:
Očistite povrće.
Šargarepu i krompir isecite na manje komade.
Prelijte vodom i kuvajte na srednjoj temperaturi dok povrće ne omekša.
Povrće usitnite štapnim mikserom ili u nekom drugom procesoru za hranu.
Začinite solju i biberom, dodajte iseckanu mirođiju i prokuvajte 2-3 minuta.
Prilikom služenja u svaku porciju možete dodati po 1/2 kašičice ulja po izboru.


Gustinu čorbe odredite sami - prilagodite ukusu.
Na isti način možete napraviti pire.
U tom slučaju, povrće treba kuvati u malo vode.


Pored navedenih začina, u čorbu/pire od povrća možete dodati beli luk ili nešto drugo po izboru.



Napomena:
Koristila sam krompir i šargarepu srednje veličine.
Ukoliko imate "krompiriće" i "šargarepice", povećajte količinu.

Recept je objavljen na portalu Recepti i Kuvar online.

Thursday, May 19, 2016

Koh sa jagodama


Koh od griza se najčešće preliva zagrejanim mlekom u koje se dodaje šećer.
To je tradicionalni način pripreme koha.


Zapravo, imala sam u planu da napravim baklavu sa voćem, ali s obzirom da je bilo kasno i da prodavnice nisu radile (a nisam imala kore), odluka je pala - koh sa voćem.


Odlučila sam da napravim voćni koh - bez mleka.
Od voća možete koristiti ono koje volite.
Preporučujem crveno voće.
U zamrzivaču sam imala jagode i višnje i rešila da ih potrošim
Ukoliko koristite sveže voće, dodajte još 1 dl vode, okvirno.


Sastojci:
4 jajeta
4 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
6 punih kašika griza

Preliv:
150 g višanja
150 g jagoda
7-8 kašika šećera (ili po ukusu)
4,5 dl vode (ili više)

Priprma:
Belanca umutite u čvrst sneg.
Dodajte šećer (plus vanilin) i mutite dok se on ne otopi.
Na kraju dodajte žumanca i mutite mikserom kratko.
Umešajte griz.
Pleh okvirnih dimenzija 20*30 cm premažite uljem, pospite brašnom i izlijte koh..
Pecite ga u zagrejanoj rerni 25-30 minuta na 180 stepeni.
Dok se koh peče, pripremite preliv:
Jagode iseckajte na sitnije komade, dodajte višnje(bez koštica), vodu i šećer.
Kuvajte na srednjoj tmpraturi oko 5 minuta, od momenta vrenja.
Pečeni koh prelije mlakim sirupom.
Voće možete izblendirati i premazati koh ili ga zajedno sa prelivom sipati preko koha.
Koh treba da odstoji nkoliko sati.
Najukusniji je kada se dobro rashladi u frižideru.


Ako vam mleko ne prija ili ga ne konzumirate iz nekog razloga, ovako pripremljen koh je pravi izbor za vas.


Recept je objavljen na portalu Recepti i Kuvar online.

Monday, May 16, 2016

Ražnjići iz rerne


Ražnjići su najukusniji kada se ispeku na pravom roštilju.
Pod "pravim" podrazumevam roštilj na ćumur.
Po potrebi, elektični roštilj ili rerna mogu zameniti "pravi".



Ražnjiće možete praviti od raznih sastojaka.
Količne i vrste sastojaka prilagodite potrebama i ukusu.
Ja  sam ih napravila od navedenih sastojaka.


Kupila sam kranjsku kobasicu.
Onako, za promenu.
Mada sam imala u planu da kupim ćevape u slanini, da ih isečem na nekoliko delova i stavljam na štapiće.
Pitam se šta je kod ovih kobasica toliko skupo osim žilica i masnoće?!
Za te pare su mogle da imaju malo lepši miris ;)


Sastojci:
1 srednja glavica crnog luka
2 srednje crvene paprike
1 manja tikvica
3 kranjske kobasice
po ukusu: so, biber i mrvljena ljuta paprika


Priprema:
Iseckajte kobasice i povrće na komade slične veličine.

Pospite biberom, ljutom paprikom i solju.

Ređajte na štapiće naizmenično kobasice i povrće (redosled nije bitan).

Ako želite da popunite pleh (kao ja) dodajte mladi krompir (isečen na manje komade) koji ste prethodno premazali uljem i posuli solju.



Ražnjiće pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 20-tak minuta.


Na isti ili sličan način, možete pripremiti ražnjiće od belog mesa.
Komade belog mesa uvijte u tanko isečenu slaninu ili vrat, poređajte ih na štapiće za ražnjiće i pecite isto kao ražnjice sa kranjskim kobasicama.




Uz ražnjiće poslužite salatu i prilog po izboru.
Salatu vidite na fotografijama.
Ono što se ne vidi jeste supa od povrća sa knedlama i pire od povrća (krompir, šargarepa, celer).
Supu sam služila pre ražnjića, a pire uz njih.
A posle ručka kolači - rolat od juče, koh od danas i mafini od prekjuče :)

Za nekoga sve navedeno, za nekoga samo ruža.



Recept je objavljen na portalima Recepti i Kuvar onlineDanas.rs

Sunday, May 15, 2016

Rolat sa jagodama


Sezona jagoda je počela pre oko mesec dana.
Svakog dana su sve lepše i ukusnije.
Još uvek nisu spremne za zimnicu, ali za kolače jesu.
Sa jagodama možete napraviti razne ukusne poslastice - torte i kolače.
Nisu vam neophodni neki posebni recepti, možete da kombinujete oko što volite.


Kao inspiracija, poslužio mi je recept Aleksandre Gorek, blog Vanilla & Staubzucker.
Kako izgleda njen rolat sa jagodama, možete videti na fotografiji.


Aleksandrin recept se nalazi OVDE.

(971/ 8.maj 2016. Politika Magazin)

Biskvit (šolja od 2 dl):
3 jajeta
2/3 šolje šećera
1 kesica vanilin šećera
1/2 šolje ulja
1/4 šolje mleka
1 šolja mekog brašna
1 kašika kakaoa
1/2 kašičice praška za pecivo

Fil:
2 dl slatke pavlake
150-200 g svežih jagoda
marmelada po potrebi

Dekoracija:
100 g čokolade za glazuru
po potrebi jagode



Priprema biskvita:
Penasto umutite belanca, dodajte šećer mutite dok se on ne potopi, zatim dodajte žumanca, pa ulje, mleko i na kraju umešajte suve sastojke koje ste prethodno sjedinili.

Za ovu količinu bi bilo poželjno koristiti pleh od rerne (ja sam koristila pleh dimenzija 30*30 cm zato je moj biskvit malo deblji).

Pleh obložite papirom za pečenje i pecite ga 10-tak minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Biskvit prohladite nekoliko minuta, pa ga uvijte (zajedno sa papirom) i upakujte u vlažnu krpu.

Priprema fila:
Umutite slatku pavlaku i dodajte šećer po ukusu.
Jagode iseckajte na sitnije komade i sjedinite sa pavlakom.

Filovanje:
Odvijte biskvit, premažite ga mlakom marmeladom po izboru.
Preko marmelade, namažite fil od jagoda i slatke pavlake.
Urolajte ga.

Rolat premažite marmeladom i sa gornje strane.
Prelijte  ga istopljenom čokoladom i dekorišite jagodama.

P.S.
Čokoladna glazura i marmelada (na gornjoj strani) nisu obavezni.
Rolat možete posuti šećerom u prahu  i kakaom, na primer.


*Napomena:
Ukoliko nemate marmeladu koja se uklapa uz ovaj rolat, možete je pripremiti od nekog crvenog voća - jagoda, malina, višanja...
Ja sam izabrala maline - sjedinila sam zamrznute maline i šećer.
Kuvala sam ih desetak minuta na srednjoj temperaturi.
Ukoliko se odlučite za jagode ili višnje, nakon 10-tak minuta kuvanja, izmiksajte ih štapnim mikserom.
Za marmeladu od malina sam koristila 250 g malina i 100 g šećera.


A uz rolat sa jagodama se odlično uklapa sok od jagoda.


A za poneti, izgleda ovako:


Recept je objavljen na portalu Recepti i Kuvar online.