kolačići

Thursday, October 27, 2016

Kesten pire



Kesten pire - malo drugačiji nego onaj na koji ste navikli.
Sastojci su isti, ali drugačije iskombinovani.
Prvi put sam kuvala kestenje.
Takođe, prvi put sam pravila kesten pire.
Anin recept sam koristila kao smernice.
Ana preporučuje oljušten kesten, ali kod nas ga nema.
Jedino što će vam oduzeti vreme prilikom pripreme kesten pirea jeste ljuštenje.
Ali sve ima svoju cenu.
Na ljuske će vam otići oko 30 % mase, pa ukoliko želite da napravite veću količinu kesten pirea uzmite to u obzir.
Odlučila sam se za slatku pavlaku zbog kremastije teksture.
Naravno, kada pripremate kesten pire, možete ga umutiti sa mlekom, vodom, biljnim mlekom...
Kesten pire možete začiniti po ukusu - količinu šećera možete povećai ili smanjiti, možete koristiti cimet, muskatni orah, rum...
Izabrala sam  vanilu.


Sastojci:
500 g kestenja
2 kesice vanilin šećera
2-3 kašike šećera
1 dl slatke pavlake


Priprema:
Kestenje operite, zasecite (kao na fotografiji), stavite u šerpu, prelijte vodom, da ogrezne i kuvajte  20-30 minuta od momenta kada provri.


Prohladite ga i oljuštite.
Skinite i tanku opnu koja se nalazi ispod ljuske jer ta opna ima malo oporiji ukus.
Oljušteno kestenje izgnječite gnječilicom za krompir ili u blenderu.
Dodajte šećere i postepeno sipajte pavlaku dok ne dobijete željenu gustinu.
Uzmite u obzir da će kesten pire biti čvršći kada odstoji jer kestenje sadrži dosta skroba, više nego krompir.


Prilikom služenja, ovu poslasticu možete "obogatiti" šlagom.
Ukoliko volite komadiće,  kestenje delimično ispasirajte.
Kesten ne sadrži gluten, pa se sve više koristi u bezglutenskoj ishrani.

Umesto slatke pavlake, odlučila sam da kesten pire obogatim prelivima od čokolade i karamele s obzirom da se šlag već nalazi u njemu.


Na kraju, kesten pire izgleda ovako.


Volite li pečeno kestenje?
Ja ga obožavam.
Miris me podseća na zimu, sneg, predveče, novogodišnje praznike...

Recept je objavljen na portalu Danas.rs

Tuesday, October 25, 2016

Dani nemačke kulture


Dani nemačke kulture održani su u Stadion šoping centru u periodu od 21.10-23.10.2016. godine.
Više o manifestaciji možete pročitati na portalu Recepti i Kuvar (ovde).
Video zapis sa otvaranja se nalazi ovde.



Mi smo bili zaduženi za najslađi deo - kuglof korner.
Pored kuglofa, pripremali smo i ostale nemačke specijalitete.
Od mnogobrojnih nemačkih poslastica na manifestaciji se mogla videti Švarcvald torta, Princ Regent torta, pita sa sirom, pita sa šljivama, komisbrot...










Kao što sam rekla za Žikinu šarenicu, recepti su prenošeni sa kolena na kolena, tako da sve pomenute torte i kolače uglavnom pravimo po sećanju i osećaju.
Za sada samo fotografije, nekom drugom prilikom i recepti.


Foto: Stadion šoping centar

Foto: Stadion šoping centar

Foto: Stadion šoping centar

Foto: Stadion šoping centar

Foto: Stadion šoping centar

Zeleni namaz


Leto je odavno prošlo, polako se približava zima.
Lišće opada, voće i povrće više ne zri.
Plodovi koji nisu stigli da porumene do sada, najčešće ostaju zeleni.
Ove godine nisam bila baš vredna kada je u pitanju priprema zimnice za ličnu upotrebu.
Zato je crvena boja zamenjena zelenom.
Tako je nastao zeleni namaz - iskombinovala sam zeleni paradajz i zelenu papriku, patlidžan sam dodala zbog kremastije teksture, a šargarepu da razbije monotoniju.
U pitanju je namaz koji "liči" i na ajvar i na malidžano i na pinđur.
Na ovakav ili sličan način možete pripremiti namaz od povrća po izboru.
Zeleni namaz ili namaz neke druge boje, na vama je da izaberete.


Sastojci:
1 kg zelenog paradajza
400 g patlidžana
300 g zelene paprike
300 g šargarepe
1-2 dl ulja
1 kašičica mlevenog bibera
2 čena belog luka
3 grančice peršunovog lista
1 kašika soli
2 kašike šećera
2 kašike sirćeta


Zeleni namaz, priprema:
Povrće iseći na sitnije komade i blanširati kratkou blago posoljenoj vodi.
Blanširano povreći samleti na mašini za meso ili u nekom procesoru za hranu.
Zagrejati ulje, dodati mlveno povrće i upržiti kao ajvar - "pržiti" na srednjoj temperaturi oko sat vremena.
5 minuta pred kraj dodati začine - mleveni biber, so, sirće, šećer, iseckan beli luk i peršunov list.

Zeleni namaz sipati u sterilisane teglice, staviti u dunst i čuvati na uobičajen način.


Količinu ulja i začina prilagodite ukusu.
koliko vam se više dopada ukus pečenog povrća, kada pripremate zeleni namaz, papriku i patlidžan možete ispeći.
Pored pomenutih začina, možete dodati i celerov list ili nešto drugo što vam se dopada.


Tuesday, October 18, 2016

Čorba od karfiola


Čorba od karfiola se može pripremiti na više načina - sa mlekom, sa mesom, posna, mrsna...
Ova čorba je posna, jednostavna za pripremu, a vrlo ukusna.
Pored navedenih sastojaka, možete dodati još nešto po izboru.
A ukoliko vam nešto nedostaje, ne brinite, čorba od karfiola će biti svakako ukusna.


Sastojci:
2-3 kašike ulja
1 šargarepa
1 paškanat
500 g karfiola
2 kašike pirinča
po ukusu: so, mešavina začina, biber, đumbir i peršunov list


Priprema:
Šargarepu i paškanat izrendajte i propržite ih kratko na vrlom ulju - minut-dva uz mešanje.
Sipajte  1 l vode, karfiol koji ste izlomili na manje komade i pirinač.
Čorba od karfiola treba da se kuva 15-tak minuta dok karfiol ne omekša.
Po potrebi, dodajte još vode.
Začinite je po ukusu i kuvajte još koji minut.
Čorbu pospite iseckanim peršunovim listom prilikom služenja.


Umesto pirinča možete koristiti rendani krompir, ovsene pahuljice ili nešto treće po izboru.
Čorba od karfiola je ukusna i ako ne dodate ništa skrobno.
Osim pomenutog povrća, nekada koristim koren zelena i kim.
Čorbu možete obogatiti pavlakom (kiselom ili neutralnom), parmezanom, krutonima...

Ako ste ljubitelj knedli ili testenine, dodajte ih čorbu po želji.

Ukoliko ne volite komade karfiola u čorbi, možete ih izblendirati i vratiti u čorbu.

Takođe, po ovom receptu možete napraviti i potaž od karfiola - usitnite sve sastojke kao za svaki potaž.


Recept šaljem Zorici sa bloga Pomoravka kao ulaznicu za blogersku igru Ajme, koliko nas je!.
Tema za mesec oktoba 2016. godine je paškanat.


Wednesday, October 12, 2016

Proja sa povrćem


Proja ili projara - odlučite sami.
Tako to biva - kažu da onaj ko nema u glavi ima u nogama...
Odete u kupovinu, a ne znate šta vam nedostaje u kuhinji.
Mislila sma da imam sve neophodne sastojke za proju - kukuruzno brašno, palentu ili kukuruzni griz.
Međutim, kada sam počela da pripremam sastojke, shvatila sam da su glavni sastojci prisutni u malim količinama.
Proja je po meni zimska hrana tako je tokom letnjih meseci vrlo retko pravim.
Ali snašla sam se.
Iskoristila sam sve sastojke koje sam imala.
Tako je nastatala ova proja sa povrćem.
Proja se može konzumirati tokom svih obroka - za doručak, uz ručak, za večeru...


Proja sa povrćem, sastojci:
1/2 šolje kukuruznog brašna
1/2 šolje palente
1 šolja integralnog speltinog brašna
1 šolja pšeničnog brašna tip 500
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica soli
1 šolja mleka
1/2 šolje ulja
4 jajeta
300 g sira
1 crvena paprika
1 šargarepa
1/2 manjeg praziluka
mleveni biber po ukusu
*šolja je od 2 dl



Proja sa povrćem, priprema:
Sjedinite sve suve sastojke (brašna, palentu, so, prašak za pecivo), dodajte mleko, ulje i jaja koja ste prethodno umutili penasto.
Umutite smesu.
Dodajte sitno iseckanu papriku, praziluk i rendanu šargarepu.
Na kraju umešajte izmrvljeni sir.

Biber možete staviti ako volite, a ako ga ne volite, izostavite ga.

Proja sa povrćem treba da se peče u zagrejanoj rerni na 200-220 stepeni oko pola sata (dok ne porumeni).


Ukoliko ne volite da eksperimentišete kada su brašna u pitanju, proju možete napraviti na uobičajen način i dodati povrće po izboru.
Proja se može pripremati sa raznim povrćem kao što su: šampinjoni, paradajz, tikvice, blitva, zelje, spanać...
A možete dodati i rendanu bundevu.
Umesto praziluka, može i mladi luk.

Pustite mašti na volju kada je u pitanju kombinacija sastojaka.

Ako odlučite da smanjite količine povrća i sira, dodajte još malo tečnosti.


Recept je objavljen na portalu Recepti i Kuvaronline.

Monday, October 10, 2016

Mešana salata


Mešana salata se može pripremiti od raznog povrća što sam naziv govori.
Koristila sam sledeće povrće (a vi možete koristi ono što volite):
Kupus,
paprika (zelena, žuta, crvena),
karfiol,
zeleni paradajz,
krastavci
beli luk.

Mešana salata je vrlo popularna zimnica.
Bitno je da iskombinujete nekoliko vrsta povrća i da ga iseckate na sitnije komade..
Pored navednog povrća, možete dodati i crni luk, šargarepu...
Količine povrća nisu bitne - od svake vrste možete staviti onoliko koliko želite.
Za jednu malu teglicu, potrebno je oko 400 g očišćenog povrća, a za veliku duplo više.


Sastojci:
2 kg očišćenog mešanog povrća
30 g soli
30 g šećera
4 čena belog luka
1,5-2 dl sirćeta
1/2 kašičice mlevenog bibera
1/2 vezice mirođije



Mešana salata, priprema:
Povrće isecite na manje komade ili izrendajte na tanke listiće.
Dodajte sve ostale sastojke i dobro izmešajte.
Mirođiju iseckajte, a ukoliko nemate svežu mirođiju, zamenite je sušenom.
Povrće ostavite da odstoji oko pola sata.
Potom napunite čiste tegle.
Mešana salata treba dobro da se ugura u tegle.
Na kraju, u tegle sipajte ostatak soka  koje je pustilo povrće.
Zatvorite metalnim zatvaračima i pasterizujte ih.



Ukoliko smatrate da će salata biti meka za vaš ukus nakon pasterizacije, slobodno stavite konzervans ili nešto drugo kako biste sprečili kvarenje.
U tom slučaju nije potrebna pasterizacija.

Pored navednih začina, možete koristiti i/ili neke druge - korijander, slačicu, peršunov list, lovorov list...
Za pripremu salate sam koristila šareni biber, a može i samo crni.


Thursday, October 6, 2016

Čokoladni mafini


Da li ste za mafin ili kapkejk?
Sa čokoladom, crnom ili belom?
Za svačiji ukus po nešto.


Čokoladni mafini, sastojci:
3 veća jajeta
1 šolja šećera
1 kesica vanilin šećera (10g)
1 šolja jogurta
2/3 šolje ulja
30 g kakaoa
1 kašičica mlevene kafe (opciono)
1 kašičica praška za pecivo
2,5 šolje brašna
100 g seckane čokolade (crne, mlečne, bele ili kombinacija)
*šolja od 2 dl



Čokoladni mafini, priprema:
Umutite penasto jaja i šećer, potom dodajte sve ostale sastojke i sjedinite ih sa prethodno umućenom smesom.
Pleh za mafine obložite papirnim korpicama, sipajte smesu do 2/3 korpice i pecite 20-tak minuta na 170-180 stepeni.
Od ove količine ćete dobiti 12-15 mafina.


Čokoladni mafini se mogu obogatiti orašastim plodovima.
Ovako pripremljeni mafini vam mogu poslužiti kao osnova za kapkejkove.
U testo, umesto seckane, možete dodati otopljenu čokoladu.
Za dekoraciju predlažem mekši ganaš krem (sa crnom ili belom čokoladom).


Savetujem da koristite meko brašno.
Najčešće koristim tip 400.
Mafini su u tom slučaju mekši i ne mrve se.
Takođe, možete staviti i malo više šećera ako je za vaš ukus kakao gorak.
Količinu brašna menjam - nekada stavljam 2,5 šolje, nekada 2.
Napravite odnos koji vam najviše odgovara vašem ukusu.
1 šolja je jednako 2 dl.
Ako prepunite šolju, postoji mogućnost da će vam biskvit biti suv.


Recept je objavljen na portalu Recepti i Kuvaronline.

Sunday, October 2, 2016

Prokelj - kelj pupčar


Prokelj ili kelj pupčar je iz porodice kupusnjača.
Izgledom podseća na malene glavice kupusa - po mojoj meri.
Prokelj/kelj pupčar ima ukus koji delimično podseća na kelj, a delimično na kupus.
Možete ga pripremiti na više načina - sa mesom ili bez, uz dodatak drugog povrća.
A možete ga jednostavno samo skuvati na pari ili izgrilovati.
Kako god da ga pripremite prokelj/kelj pupčar će biti podjednako ukusan.


Sastojci:
4 kašike ulja
1 mala glavica crnog luka
200 g mlevenog mesa (po izboru)
2 dl pirinča
500 g prokelja
začini po ukusu: so i biber

Sastojci za sos:
1 mala crvena paprika
2 kašike ulja
1 kašičica brašna
3 dl vode
začini po ukusu: mešavina začina, biber i mrvljena ljuta paprika.


Prokelj/kelj pupčar, priprema:
Crni luk sitno iseckajte i propržite na ulju.
Dodajte meso i pržite na srednjoj temperaturi desetak minuta (dok se meso ne omekša, vreme prženja zavisi od vrste mesa).

Pirinač skuvajte prema uputstvu sa pakovanja.

Potom sjedinite meso i pirinač.

Prokelj/kelj pupčar skuvajte na pari ili skuvajte u malo vode na visokoj temperaturi.
Kelj treba delimično da omekša.

Sos pripremite na sledeći način - sitno iseckanu papriku kratko propržite na ulju - pržite je oko 2 minuta.
Sjedinite brašno i začine, pa postepno dolivajte vodu mešajući.
Smesu ulijte u prženu papriku i skuvajte sos na nižoj temperaturi (sos treba da vri 3-4 minuta).

Na tanjir stavite pirinač sa mesom, prelijte sosom, pa poređajte prokelj/kelj pupčar.

Po želji, za ovo jelo možete napraviti neki drugi sos - bešamel, sos od paradajza, sos sa sirom, sos od bibera...

Ukoliko ne jedete meso ili postite, izostavite mleveno meso.
Postupak pripreme bez mesa isti.


Mešavinu začina pripremam sama.
Recept za domaću mešavinu začina, možete videti ovde.