Friday, April 28, 2017

Cheesecake (čizkejk)


Cheesecake (čizkejk) je torta/kolač sa krem sirom.
Pored sira, sastojci su: slatka pavlaka, keks, maslac i voće (najčešće crveno).
Cheesecake (čizkejk) možete napraviti bez voće, sa čokoladom, orašastim plodovima...
Osnova je ista, a dodatke prilagodite ukusu.

New York cheesecake se pravi drugačije (peče se) u odnosu na ovaj koji je popularan kod nas.

Krem sir, keks, pavlaku, margarin/puter kao i ostale sastojke možete birati.
Koristite proizvode koji su vam dostupni ili one na koje ste navikli.


Ovo je malo veća mera, pa ukoliko pravite prvi put, možete napraviti 1/3 ili 1/2 mere.
Mera je za modlu prečnika 29-30 cm.

Sastojci za koru:
250 g maslaca/margarina
120 g šećera u prahu
450 g krupnije mlevenog keksa
7-8 kašika soka od pomorandže

Sastojci za fil:
600 g krem sira
300 g šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera
600 ml slatke pavlake
2 šlag fiksa
20 g želatina (i 100 ml vode)

Sastojci za voćni preliv:
700 g malina
1,5 dl sirupa od malina (domaćeg)
1,5 dl vode
2 kesice vanilin šećera
20 g želatina (i 100 ml vode)


Cheesecake (čiz kejk), priprema:
Za koru umutite maslac/margarin sobne temperature sa šećerom u prahu,
Dodajte keks i sok i umesite smesu.
Modlu stavite na tacnu, sipajte smesu, oblikujte koru i stavite u frižider.

Za fil prvo želatin prelijte vodom.
Umutite slatku pavlaku sa krem fiksom (prema uputstvu sa pakovanja).
Krem sir umutite sa šećerom u prahu i vanilin šećerom.
Umućenu slatku pavlaku dodajte u krem sir, kratko umutite mikserom.
Želatin otopite na ringli.
U tankom mlazu sipajte želatin u beli fil i mutite neprekidno mikserom.
Fil sipajte preko kore i lepo poravnajte.

Za voćni fil  želatin prelijte vodom.
Prokuvajte maline, sirup i vodu (kuvajte nekoliko minuta od momenta vrenja).
U želatin sipajte malo smese koju ste prethodno skuvali i mešajte dok se želatin ne otopi.
Sipajte želatin u ostatak voća i dodajte vanilin šećer.
Voćni preliv dobro ohladite, pa ga stavite na pola sata u frižider.

Potom ga sipajte preko belog fila.

Cheesecake (čizkejk) ostavite u frižideru nekoliko sati da se sve lepo stegne (najbolje preko noći)

Obruč odvojite tankim nožem i skinite ga.

Cheesecake (čizkejk) možete dekorisati po želji.


Napomene:
Količinu šećera, prilagodite ukusu.

Takođe, umesto sirupa od malina možete sipati vodu i dodati šećer po ukusu.

Količine želatina i šlag fiksa prilagodite potrebama.

Koristila sam plazma keks i moja kravica krem sir (post nije sponzorisan).

Savetujem da koristite masniji krem sir.

Za čizkejk često koristim i maskarpone.

Šlag fix/krem fiks nije obavezan.

Cheesecake (čizkejk) ne morate praviti u okruglom kalupu.


2 comments:

  1. Obožavam Cheesecake i definitivno ću morati probati i ovu verziju :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, većina ga obožava. Ja sam jedna od retkih koja ga ne jede :)

      Delete