Sunday, October 15, 2017

Bačka štrudla


Bačka štrudla se razlikuje u odnosu na sremsku i banatsku.
Vojvodina je poznata po štrudlama i svaki kraj ima podjednako dobre štrudle.
Neke imaju više zamotaja - tanje testo i nadev (sremska štrudla), neke manje - deblje testo i nadev (banatska štrudla).
A neke su upletene - bačka štrudla.
Pravim sve vrste, ali ih slabo jedem.
Probam samo da vidim da li nešto treba korigovati i to je sve.

Ali ova mi se baš dopala, baš je ukusna i sočna, pa nisam mogla da joj odolim.


Kao i sve ostale štrudle i bačku možete napraviti sa raznim nadevima.
Sada sam iskombinovala mak, džem od nektarina i suvo grožđe.

Bačka štrudla može biti veća ili manja, kako vam odgovara.
Od ove količine sam napravila 2 štrudle, tj. testo podelila na 4 dela.

Sastojci za testo:
450 g mekog brašna
100 g kisele pavlake
1,5 dl mlake vode
15 g svežeg kvasca
2 kašike šećera
1/2 kašičice soli
1 žumance
vanilin šećer i korica od limuna

Sastojci za fil sa makom:
200 g mlevenog maka
150 g šećera
mleko po potrebi (potrošila sam oko 3 dl)
1 kesica vanilin šećera

Sastojci za fil sa džemom:
1 teglica džema
100 g suvog grožđa

Za premazivanje 1 jaje


Priprema:
Aktivirajte kvasac - razmutite ga u vodi, dodajte šećer i malo brašna.
U aktiviran kvasac dodajte sve ostale sastojke i postepeno dodajte brašno.
Umesite testo i ostavite ga da naraste.
Potom ga podelite na 4 dela, premesite, premažite uljem i ponovo ostavite da se odmara 20-tak minuta.

Mak skuvajte dok testo raste - sjedinite mak i šećer i postepeno dolivajte mleko.
Kuvajte ga dok se ne zgusne.
Na kraju umešajte vanilin šećer.

Testo razvijte tanko u pravouganik koji odgovara dimenzijama vašeg pleha (cca 25*35)

Od dva testa uvijte štrudle sa makom, a od dva sa džemom i suvim grožđem.
Upletite po dve štrudle - jedna sa makom, druga sa džemom.

Odmah ih premažite umućenim jajetom i ostavite da se odmaraju bar pola sata.

Pre pečenja ih ponovo premažite jajetom.

Pecite ih u zagrejanoj rerni oko pola sata na 180-200 stepeni.


Napomene:

Testo za štrudlu možete napraviti na više načina, umesto navedene količine pavlake i vode, možete staviti mleko (u tom slučaju doajte malo ulja, putera, margarina ili masti).
Ja sam je umesila sa pavlakom jer nisam imala dovoljno mleka.

Količina mleka u maku varira u zavisnosti od vrste maka, pa savetujem da mleko dolivate postepeno.
Količina šećera isto zavisi od vrste maka, neki mak zahteva više šećera, neki manje.

Štrudle mažem odmah jajetom kako se ne bi sušile.
Dok rastu mažem ih nekoliko puta, ali nije obavezno.

A da li se podnose so i kvasac?

No comments:

Post a Comment