Ono kada ne znaš šta bi pre kupio na pijaci, pa tako kupuješ svakog dana i gomilaš.
A onda skuvaš skoro sve.
I sve zbog toga što si ljubitelj svežeg povrća i jednostavno ne možeš da mu odoliš bez obzira da li mu je sezona ili nije.
Gusta čorba od zelja je definitivno sezonska.
Zelje u jeku sezone - divlje ili gajeno.
Za čorbu je svejedno, ali za sarmice nije - potrebni su malo veći listovi.
A tu je i nova činijica - ponovo ljubav na prvi pogled.
Gusta čorba od zelja nema puno sastojaka i jednostavna je za pripremu.
Gusta čorba od zelja, sastojci:
2 kašike ulja
1 kašičica aleve paprike
prstohvat kima
1 dl pirinča
2 veze zelja
začini po ukusu: so, biber i mešavina začina.
Gustra čorba od zelja, priprema:
Na vrelom ulju kratko propržite alevu papriku i kim.
Dodajte špirinač i jednu šolje vode.
Kuvajte desetak minuta, pa dodajte iskidano zelje.
Sipajte još jednu šolju vode i kuvajte oko pet minuta.
Zelje i pitinač delimično usitnite štapnim mikserom.
Dolivajte vodu do željene gustine, začinite po ukusu i kuvajte oko pet minuta.
Ukoliko više volite teksturu potaža ili ne volite komade u čorbi, zelje i pirinač usitnite u potpunosti (štapnim mikserom ili u blenderu).
A posle čorbe suve kruške.
I ja - namrštena :)