Wednesday, January 3, 2018

Torta ruska salata


Torta ruska salata je bila popularna pre više decenija.
Sada je skoro zaboravljena.
Moderne  su neke druge torte.

Svi imamo manje-više iste recepte, ali ja sam odlučila da tradicionalni recept malo korigujem.


Sastojci za kore:
10 belanaca
10 kašika šećera
2 žumaceta
10 kašika  mlevenih oraha
6 kašika brašna (ne prepunih)

Sastojci za fil:
1 l mleka
8 žumanaca
200 g šećera
6 kašika oštrog brašna
1 kašika vanilin šećera
250 g margarina/maslaca
2 kašike šećera u prahu
150 g suvog grožđa
150 g seckanih oraha
150 g seckanih žele bombona
2 dl slatke pavlake


Torta ruska salata, priprema:
Od ove količine napravite tri kore okvirnih dimenzija 20*30 ili prećnika cca 25 cm.

Penasto umutite belanca, dodajte šećer, mutite dok se on ne otopi, pa dodajte žumanca i umutite.
Umešajt orahe i brašno kore ste prethodno sjednili.

Kore pecite na 150-170 stepeni 10-15 minuta.

Za fil stavite 7 dl mleka da provri.
Žumanca umutite sa šećerom, dodajte brašno i 3 dl mleka.
Umutite sve sastojke.
Kada mleko provri, skuvajte fil uz neprekidno mešanje - kuvajte nekoliko minuta dok se fil ne zgusne.
Umešajte vanilin šećer.
Kada se fil ohladi, sjedinite ga sa maslacem koji ste umutili sa šećerom u prahu.
Potom umešajte umućenu slatku pavlaku.
Odvojite trećinu fila, a u dve trećine dodajte suvo grožđe, orahe i žele bombone.

Tortu nafilujte na sledeći način: kora, fil, kora, fil, kora i završite žutim filom.

Ukoliko volite slađe torte, u fil stavite više šećera.


Recept je objavljen na portalu Danas.rs

No comments:

Post a Comment