Wednesday, April 11, 2018

Integralni hleb


Integralni hleb možete naptaviti na više načina - možete kombinovati razne vrste brašna, a takođe i meka brašna.
Hleb koji sadrži samo integralna brašna, ima malo drugačiju teksturu u odnosu na druge hlebove, ali svkakao ga možete napraviti u kućnim uslovima.
Jedan od recepata i načina priprme koji predlažem je sledeći.

Integralni hleb, sastojci:
150 g speltinog integralnog brašna
150 g ražanog interalnog brašna
2 kašike kukuruznog griza
1/2 kašičice suvog kvasca
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
2 dl mlake vode

Za završnicu:
4 kašike pečenog susama



Integralni hleb, priprema:
Sjedinite sve suve sastojke u posudi za mešenje, dodajte vodu i umesite tetso.
Lepo ga upakujte (kako se ne bi sušilo) i ostavite ga na toplom mestu nekoliko sati da se odmara (2-3 sata).

Premesite ga sa semenkama susama, oblikujte hleb, upakujte ga i ponovo ostavite nekoliko sati da se odmara.

Pecite ga u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 35-45 minuta (u zavisnosti od debljine hleba i jačine rerne).



Napomene:
Ovaj hleb možete pripremiti i sa običnim kvascem.
Moj hleb se malo duže odmarao, prvi put više sati jer nisam bila kod kuće, drugi put preko noći jer sam se kasno vratila kući.
Tako da, ukoliko vam hleb bude stajao duže od 2-3 sata pre pečenja, ne brinite.
Ovako pripremljen hleb se ne mrvi i nije gnjecav.
Kada se ohladi, možete ga iseći na tanke kriške.

No comments:

Post a Comment