kolačići

Saturday, February 17, 2018

Pita sa sirom


Pita sa sirom se može napraviti na više načina.
Volim je kakva god da je, ali ipak prednost dajem rolnicama/štrudlicama.


Sastojci za premazivanje kora:
3 jajeta
2 dl jogurta
1 dl ulja
1/2 kašičice praška za pecivo

500 g tankih kora

Sastojci za fil:
400 g feta sira
2 jajeta



Priprema:
Štrudlice pravite od po 3 kore.

Za premazivanje kora sjedinite, umutite, sve sastojke.
Za fil izgnječite feta sir i dodajte umućena jaja.

Kore premazujte sa po nekoliko kašika premaza.
Poslednju koru premažite delimično pa rasporedite sir uz ivicu i uvijte rolnicu.
Postupak ponavljajte dok ne utrošte sve kore.

Ostavite nekoliko kašika smese za premazivanje na kraju,  za završnicu.

Kod mene je bilo 17 kora, pa je jedna štrudlica od 2 kore.

Gotove štrudlice, premažite filom (koji ste ostavili) i pospite semenkama po želji.

Pitu pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok lepo ne porumeni, oko 25 minuta.

Inače, ove kore su odlične, nikada ih nisam kupovala, a preporučio mi ih je kolega sa posla.


Napomene:
Količinu ulja prilagodite ukusu.
U fil možete dodati blanširani spanać, praziluk, ajvar...
So nisam dodavala jer je feta za moj ukus dovoljno slana.

I posna ruska (humus) salata.


Monday, February 5, 2018

Pepermint kocke


Inspiraciju za pepermint kocke sam našla u jednom receptu sa interneta.
Za njihovu pripremu sam koristila prirodnu aromu peperminta.
Proizvođača vidite na fotografijama.

(post nije sponzorisan)

Pomenutu aromu nisam našla kod nas, dobila sam je iz inostranstva.
Podrazumeva se da možete koristiti bilo koju mentol aromu, ali napominjem da je ukus bolji kada se koristi prirodna aroma.

Ovaj kolač se priprema brzo, nije potrebno puno vremena da se hladi i steže.
Jednostavno, ubrzo nakon pripreme ga možete poslužiti.


Pepermint kocke
Sastojci za koru:
100 g istopljenog putera
4 kašike kakao praha
5  kašika šećera
150 g mlevenog keksa
5 kašika kokosa
4-5 kašika mleka

Sastojci za fil:
75 g omekšalog maslaca
200 g šećera u prahu
4 kašike mleka
1-2 kašičice mentol arome

Glazura:
150 g crne čokolade
1 dl slatke pavlake


Priprema:
Za koru sjedinite puter, kakao prah i šećer.
Dodajte keks i kosos, pa izmešajte.
Na kraju dodajte mleko i sjedinite sve sastojke.
Pleh okvirnih dimenzija 15*20 cm obložite folijom, pa sipajte smesu koju ste naprvaili i poravnajte.

Za fil umutite puter i šećer u prahu, potom dodajte mleko i aromu.
Sjedinite sve sastojke.

Fil premažite preko kore, pa prelijte glazurom koju ćete napraviti tako što ćete istopiti čokoladu i sjediniti sa zagrejanom slatkom pavlakom.
Kada se glazura stegne, kolač iseite na kocke.

Dekorišite po želji.


Napomene:
Koristila sam keks sa kakaom koji sam samlela malo krupnije.
Za glazuru sam koristila čokoladu sa 72 posto kakao delova.
Kolač nije presladak bez obzira što vam se može učiniti na prvi pogled.
Umesto putera, možete koristiti margarin.
Ovaj kolač može biti i postan po potrebi.
Savetujem da sačekate da se glazura lepo stegne pre sečenja kako bi presek bio lepši.
Ja nisam imala vremena, sekla pre nego što se čokolada potpuno stegla.



Saturday, January 13, 2018

Zlatni napitak


Zlatni napitak, napitak od ovas, čaj od ovsa...
Čitala sam nešto na interntu i naišla na čaj od ovsa koji do sada nisam probala.
Stručnjaci kažu da je čaj od neoljuštenog zrna ovsa zdrav, posebno za čišćenje organizma...
Tako je nastao ovaj "zlatni" napitak.
Obogatila sam medom i limunovim sokom.


Čaj od ovsa je iznenađujuće prijatnog ukusa, a samim tim i zlatni napitak ima vrlo lep ukus.


Zlatni napitak, sastojci:
1/2 šolje neoljuštenog ovsa
1 l vode
1 kašika meda
sok od pola limuna.


Priprema:
Ovas operite i prelijte ga hladnom vodom.
Stavite na ringlu i kuvajte nekoliko minuta od momenta vrenja.
Kada se ohladi, provedite, dodajte med i sok od limuna.


Ovaj čaj možete piti i hladan i topao.

Takođe, možete ga obogatiti još nekim sastojcima po ukusu i izboru.


Sunday, January 7, 2018

Azuki salata


Azuki salata - sa azuki pasuljem, susamom, kiselim krastavcima, paprikom...
Konačno nešto za moju dušu.


Azuki salata, sastojci:
200 g azuki pasulja
6 kiselih krastavaca, seckanih
4 fileta kiselih paprika, seckanih
sok od pola limuna
so i biber po ukusu
100 g pečenog susama
5 kašika ulja
1,5 dl tople vode (okvirno)
peršunov list


Priprema:
Azuki pasulj skuvajte kao i svaki drugi pasulj - kuvajte ga dok lepo ne omekša (dok se zrna delimično ne raspadnu).
Kuvan pasulj ocedite od vode, pa sjedinite sa krastavcima i paprikom.
Dodajte sok od limuna i začinite po ukusu, solju i biberom.

Ulje i susam stavite  u blender i procesirajte uz postepeno dodavanje tople vode.
Vodu dolivajte dok ne dobijetu gustu i homogenu smesu.
1/3 susamove paste ostavite za premazivanje salate, a ostatak sjedinite sa stalim sastojcima.

Sipajte u činiju, premažite susamovom pastom i dekorišite po želji - peršunovim listom, pasuljem...


Napomene:
Korisila sam integralni susam, zato je pasta malo tamnija.

Umesto limunovog soka, možete koristiti sirće po izboru.

Ulje je takođe po izboru.


Wednesday, January 3, 2018

Torta ruska salata


Torta ruska salata je bila popularna pre više decenija.
Sada je skoro zaboravljena.
Moderne  su neke druge torte.

Svi imamo manje-više iste recepte, ali ja sam odlučila da tradicionalni recept malo korigujem.


Sastojci za kore:
10 belanaca
10 kašika šećera
2 žumaceta
10 kašika  mlevenih oraha
6 kašika brašna (ne prepunih)

Sastojci za fil:
1 l mleka
8 žumanaca
200 g šećera
6 kašika oštrog brašna
1 kašika vanilin šećera
250 g margarina/maslaca
2 kašike šećera u prahu
150 g suvog grožđa
150 g seckanih oraha
150 g seckanih žele bombona
2 dl slatke pavlake


Torta ruska salata, priprema:
Od ove količine napravite tri kore okvirnih dimenzija 20*30 ili prećnika cca 25 cm.

Penasto umutite belanca, dodajte šećer, mutite dok se on ne otopi, pa dodajte žumanca i umutite.
Umešajt orahe i brašno kore ste prethodno sjednili.

Kore pecite na 150-170 stepeni 10-15 minuta.

Za fil stavite 7 dl mleka da provri.
Žumanca umutite sa šećerom, dodajte brašno i 3 dl mleka.
Umutite sve sastojke.
Kada mleko provri, skuvajte fil uz neprekidno mešanje - kuvajte nekoliko minuta dok se fil ne zgusne.
Umešajte vanilin šećer.
Kada se fil ohladi, sjedinite ga sa maslacem koji ste umutili sa šećerom u prahu.
Potom umešajte umućenu slatku pavlaku.
Odvojite trećinu fila, a u dve trećine dodajte suvo grožđe, orahe i žele bombone.

Tortu nafilujte na sledeći način: kora, fil, kora, fil, kora i završite žutim filom.

Ukoliko volite slađe torte, u fil stavite više šećera.


Recept je objavljen na portalu Danas.rs